Vergelding: van kwaad tot erger

Bestaat er een recht op vergelding, vanwege de moord op Israëlische en Palestijnse jongeren? De daders verdienen straf, maar daar moet het ook bij blijven, vinden lezers.

Zet moeders bij elkaar

Mijn antwoord is: nee! Hoe erg het ook is je kind te verliezen door die gruwelijke moorden. Vergelding vraagt om vergelding, je belandt in een vicieuze cirkel. Mijn voorstel zou zijn: zet de moeders van beide kanten bij elkaar, zonder de vaders. Hun verdriet is hetzelfde, laten zij hun mannen en zonen overtuigen van de zinloosheid van deze moorden. Als de moeders en anderen met hen hun overtuigingskracht nu eens gezamenlijk zouden inzetten. Mogelijk maakt dat indruk.

Tity Hasper Drachten

undefined

Alleen daders straffen

De daders behoren gestraft te worden voor de moorden op deze jonge mensen. Maar dan alleen de daders, zoals dat in een rechtsstaat gaat, geen wraakacties. Die lossen niets op, maar we komen wel weer in een geweldsspiraal die van kwaad tot erger leidt. Laat het alsjeblieft een keer ophouden zodat iedereen in vrede kan leven.

Nel van Welie Gouda

undefined

Laat recht geschieden

Vergelding, wraak, het zijn volkomen begrijpelijke reacties van mensen die geraakt zijn in het diepst van hun ziel, van hun bestaan. Bijvoorbeeld door wat hun kind is aangedaan. Op wat je kind is aangedaan staat straf, laat dat helder zijn Maar welke straf dat moet zijn, is afhankelijk van wat de rechter, namens de samenleving passend vindt. Voor slachtoffers, ouders in het bijzonder, is uiteraard geen straf te hoog. Dat kan uitlopen op een roep om wraak. Met gelijke munt betalen heeft alleen maar tot gevolg dat aan de kant van de dader(s) hetzelfde leed ontstaat en een oplossing onbereikbaar wordt. Ook daders hebben moeders. Niemand heeft recht op vergelding, maar alle mensen hebben er recht op dat hen recht wordt gedaan.

Henk Reinders Gouda

undefined

Dubbele standaard

De vraag: 'bestaat er een recht op vergelding' wordt in dezelfde krant (Opinie, 5 juli) naar mijn mening uitstekend beantwoord door het artikel van Mohammed Benzakour. De roep om vergelding is begrijpelijk, zeker bij de direct betrokkenen. Maar wij moeten die niet ondersteunen. Wij, die een beetje afstand hebben, moeten ons verdiepen in de achtergrond van het conflict en het Midden-Oostenbeleid herijken: de dubbele standaard als het gaat om democratie en mensenrechten, de gewelddadige bezetting in de Palestijnse gebieden, waar we al 40 jaar van wegkijken.

Elzelien van Duijn Beilen

undefined

Begrip en troost

Met het geboorterecht is de mens het recht om te zijn gegeven. Dit zou ik een immaterieel godgegeven recht willen noemen. Wie de schepper niet of niet langer (h)erkent, heeft nog niet het recht om zelf voor god te acteren. Het immateriële recht om te buigen en over te gaan tot een oog om oog, tand om tandprincipe. Mijns inziens is dit een oneigenlijke vorm van boete gebaseerd op onrecht. Het is zeer betreurenswaardig dat het recht als instrument dienstbaar aan de samenlevingen van Israël en Palestina is vervreemd van de mensen aldaar.

Hedwich Kamphuis Groningen

undefined

Heelmaking

Vergelding heeft geen meerwaarde omdat het weer vergelding oproept en het kwaad niet stopt. Vergelding hoe begrijpelijk ook, brengt geen heil in de zin van heelmaking. De enige begaanbare weg is dat de daders zo snel mogelijk worden opgespoord en hen zwaar te straffen. Zo hoort dat in een rechtsstaat. Daarop hebben de ouders van de drie tieners recht, maar ook de ouders van de Palestijnse jongen die levend is verbrand.

Jan van Drie Oss

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden