Vergeet ook de rol van de ouders niet

Scholen doen het niet goed als het gaat om het aanleren van goede studievaardigheden, zegt Francis Luijckx (Opinie, 3 november).

Haar waarneming vanuit de externe huiswerkbegeleiding wil ik niet betwisten. Of haar waarneming representatief is voor elke school durf ik te betwijfelen.

Naast een goede organisatie staat en valt de kwaliteit van een school met de deskundigheid van de docenten, niet alleen vakinhoudelijk, maar vooral ook didactisch en pedagogisch moeten zij excelleren. Zij leren leerlingen aan hoe zij thuis aan de slag moeten gaan. Prestaties monitoren zij met huiswerkcontrole en tussentoetsen. Hun vakbekwaamheid staat en valt niet alleen met de wijze waarmee zij hun lessen verzorgen, maar ook met de manier waarop zij invulling geven aan het mentorschap, de invulling van de mentoruren, de omgang met de individuele leerling. Privéscholen en huiswerkinstituten zouden net als in het verleden niet nodig hoeven te zijn.

Ik mis in de discussie over tweedeling in het onderwijs de rol van de ouders. Elsevier plaatste jaren geleden een artikel dat antwoord gaf op de vraag waarom huiswerkinstituten als paddestoelen uit de grond schoten.

Ouders, veelal beiden overdag aan het werk, hebben 's avonds geen zin in geruzie over huiswerk en schoolprestaties. Het huiswerkinstituut neemt hen die opvoedkundige plicht uit handen, zij zien de schoolprestaties van hun kind verbeteren, en heel belangrijk: de sfeer blijft thuis plezierig. Op het huiswerkinstituut is een strenge discipline aanwezig, de leerling is aan het werk in een omgeving zonder veel prikkels, zonder smartphones en internet.

Ik vind dat tweedeling in het onderwijs niet alleen gezocht moet worden bij de kwaliteit van de school, bij het wel of niet bezoeken van een huiswerkinstituut of een privéschool. Tweedeling wordt met name bepaald door de opvoedkundige rol van de ouders. Hoe leren zij hun kind om op de juiste wijze om te gaan met alle (nieuwe) verleiders als games, sociale media en smartphones?

Vooral degenen die dure huiswerkinstituten niet kunnen of willen betalen, zullen thuis deze pedagogische uitdaging moeten aangaan, dit in het belang van de toekomst van hun kinderen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden