'Vergeet niet wat die man allemaal gezegd heeft'

trump | Het is in de VS niet de gewoonte dat sporters politieke uitspraken doen. Basket-balcoach Popovich kon niet langer zwijgen.

Nu het in de (vooral) westelijke steden van de Verenigde Staten iets rustiger wordt qua protesten tegen de verkiezingsuitslag van afgelopen dinsdag, de 8ste november, heeft een belangrijke sportcoach de kachel nog eens goed opgepookt.

Gregg Popovich (67), coach van Team USA sinds 23 oktober en al sinds 1997 de technisch leidsman van de NBA-ploeg San Antonio Spurs, staat in de VS bekend om zijn onwil om met reporters rond basketbalwedstrijden te praten. Hij beperkt zich vaak tot oneliners, vaak geestig en met enig vergif. Afgelopen vrijdagavond echter nam hij zijn tijd.

Een groot aantal basketbalverslaggevers was rond hem verzameld en Popovich nam, met krachtige stem, het woord: "Ik probeer nu nog steeds mijn gevoelens bijeen te rapen, maar het lukt nauwelijks. Ja, ik ben er kotsmisselijk van. En nee, niet omdat de Republikeinen gewonnen hebben, daar gaat het niet om. Het gaat om de afzichtelijke wijze waarop er gesproken is over minderheden in onze samenleving."

"En dan vooral in samenhang over hoe meer dan de helft van de bevolking van ons trotse land daarop heeft gereageerd. Blijkbaar leef ik dus in een land en maatschappij waar men dit alles compleet genegeerd heeft. Men heeft heel gewoon een mens dat al deze onwaarschijnlijke teksten gebezigd heeft, gekozen en dat laatste is nog wel mijn ergste grief."

Popovich staat in de NBA en ook in de Amerikaanse sportpers, bekend als een weldenkend, kritisch levend, sociaal begaafd mens. Hij heeft, als kind van een Kroatische moeder en Servische vader, opgegroeid in East Chicago, een strenge, militaire opvoeding genoten aan Air Force Academy. Hij spreekt goed Russisch en heet een links-liberaal te zijn, eentje die van orde en netheid houdt en die met enige trots de Amerikaanse vlag groet.

Voor de wedstrijd tegen de Detroit Pistons zei hij ook nog: "Neen, het heeft niets te maken met hoe we met ons klimaat omgaan, noch hoe Obamacare wordt voortgezet, daar heb ik het niet over. Ik val over het feit dat we belangrijke waarden in ons leven verloren hebben en daar heel makkelijk mee omgaan."

En ook: "Ik begrijp best dat er nu geprobeerd wordt begrip voor elkaar te krijgen en een mildere toon aan te slaan, maar we mogen toch niet vergeten wat Donald Trump allemaal gezegd heeft en over wie hij die uitspraken gedaan heeft. Zijn verkiezing gumt die woorden toch niet uit, of wel?"

Een journalist in het gezelschap, stelt een aan de wedstrijd gerelateerde vraag. Popovich, snel en heftig: "Neen, wacht, ik ben nog niet klaar. Nu wordt geprobeerd om een sfeer te creëren waarin hem, in rust, de gelegenheid wordt gegeven zijn zaken op orde te krijgen. Ik begrijp dat, de meesten van ons zien niet graag dat de gekozen president nu onderuitgaat. De man heeft dingen gezegd die gewoonweg niet kunnen, maar wij halen onze schouders op. De manier waarop hij geprobeerd heeft Barack Obama onderuit te halen, onze eerste zwarte president, was bespottelijk. Zo beledigend en onvriendelijk."

"Hij, Trump, was en is boos op de pers omdat zijn woorden overgenomen werden en hoorbaar gemaakt. Dat is toch ironisch. Ik begrijp niet dat een zo grote groep landgenoten na dit alles zo tolerant is en dit allemaal maar op zijn beloop laat."

Popovich hield de grote schare basketbaljournalisten voor: "Kijk naar mij, ik ben een rijke blanke man in dit land. Over mij heeft hij het niet gehad, maar je zult maar moslim zijn, vrouw, homo, Afrikaanse Amerikaan of gehandicapt. Het gaat er bij mij niet in dat mensen uit die groepen hem ook maar één stem hebben gegeven."

Popovich, die nooit langer dan een halve minuut gebruikt om zijn (vaak) geestige analyses aan het journaille door te geven, was nog steeds niet klaar. Het was doodstil toen hij besloot met: "Ik vrees voor een kopie van de ondergang van het Romeinse rijk. Ik ben bang dat wij, de Verenigde Staten, het Rome van nu zijn. Ja, daar ben ik bang voor. Dank dat jullie me wilden aanhoren. Ik ga nu mijn spelers coachen."

De luisterende menigte haastte zich naar de perszaal om deze belangrijke woorden de wereld in te gaan sturen. Popovic' San Antonio won de wedstrijd, 96-86, en er verscheen nauwelijks een woord over in de Amerikaanse pers. Het grote nieuws was dat coach Popovich had gesproken. Ongekend voor de Amerikaanse sportwereld, waar men over het algemeen niet uit de pas loopt en geen opmerkingen van politieke aard wenst aan te horen van spelers, coaches of eigenaars.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden