Vergeet Katwijk niet

TEUN LAGAS

Ze hadden al een paar keer gebeld. Waar we toch bleven van de kunstredactie van Trouw, om te komen kijken. Ze hadden in het Katwijks Museum toch niet voor niets die boeiende internationale verzameling schilderijen bij elkaar gesprokkeld? Werken van kunstenaars die rond 1900 naar Katwijk aan Zee kwamen. Plus soortgelijke schilderijen van zee en strand en vissersschuiten uit vijf andere kustplaatsen, Engels, Frans, Vlaams, Duits en Deens.

Newlyn, Berck-sur-Mer, Knokke-Heist, Ahrenshoop en Skagen. Ooit allemaal kunstenaarskolonies waar de dames en heren artiesten vanuit heel Europa naartoe kwamen om met elkaar te kunnen schilderen onder de vrije hemel, en plein air. En om 's avonds samen een inspirerende borrel te drinken in het lokale logement of bij de visserlui thuis.

Dus ook in Katwijk.

Want deze kustplaats was tussen 1873 en 1914 ook zo'n kolonie waar 's zomers bijna iedereen zat die ertoe deed in de toenmalige schilderkunst. Dat konden we toch niet vergeten zijn?, vonden ze in het Katwijks Museum.

Ze hadden een punt, de samenstellers van de tentoonstelling 'Grenzeloos Schilderachtig'. In hun museum in de voormalige rederswoning aan de Voorstraat hangen deze zomer en komende herfst de bewijzen dat er veel moois werd geproduceerd in die voormalige broedplaatsen langs de Europese kusten.

Internationale doeken die niet gemist mogen worden.

Zoals uit Skagen, met dat raadselachtig heldere licht van het noorden, of uit Berck-sur-Mer, met zijn typische 'Pêcheuses de crevettes' op strand. Aan de Hollandse kust lagen de onderwerpen voor de buitenschilders net zo goed voor het oprapen: wachtende vissersvrouwen aan de branding, omhoog getrokken schuiten, afslag van de vangst, kinderen op het duin.

Katwijk had destijds als voordeel dat het er begin twintigste eeuw lang rustig en oorspronkelijk bleef. Buurdorp Scheveningen, waar natuurlijk ook de nodige schilders zaten, verviel tot een mondaine badplaats. In Katwijk bleef het echt en puur. Kunstenaars zoals Jan Toorop en Bernard Blommers waardeerden dat. Zij lieten er zelfs een huis bouwen.

Opeens kwam er een zomer waarin de kunstenaarskolonie was verdwenen. In 1914 kregen de schilders van het strand andere besognes. Het einde van Katwijk als magneet voor de kunsten?

Toch niet. Sinds een paar jaar organiseren liefhebbers van de Kunstvereniging Katwijk elke zomer een groots festival, waar professionele kunstenaars uit binnen- en buitenland worden uitgenodigd opnieuw hier aan het werk te gaan. Net als toen schilderen zij en plein air. Zoals bijvoorbeeld Rob Jacobs dat deed midden tussen de badgasten in hun ligstoelen.

Dit jaar was het bloedheet toen de kunstenaars met hun voeten in het zand achter de schildersezels gingen zitten. De Katwijkse zon en de kleuren van de Noordzee spatten van alle nieuwe doeken 2015, die zijn opgehangen in DunaAtelier aan de Boulevard en daar veel oprecht enthousiasme wekken.

Ze hebben gelijk in Katwijk aan Zee. We hadden eerder moeten komen kijken.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden