Vergeet het regenwoud, red het zeegras!

Zeegras. Beeld Thinkstock
Zeegras.Beeld Thinkstock

Zeegras kan net zoveel koolstof opslaan als de bossen en zou een sleutelrol kunnen spelen bij het tegengaan van klimaatverandering.

Volgens wetenschappers in het blad Nature Geoscience verdienen ernstig bedreigde zeegrassen net zo goed bescherming als de grote bossen van de aarde. Het is bekend dat planten en bomen CO2 uit de lucht filteren en opslaan. De grote bossen worden daarom ook wel 'de longen van de aarde' genoemd.

De wetenschappers bestudeerden wereldwijd 946 weiden met zeegras en ze ontdekten dat het gras per vierkante kilometer tot zo'n 83.000 ton koolstof op kan slaan. Dat is veel, want een gemiddeld bos slaat 'slechts' 30.000 ton CO2 per vierkante kilometer op. De grootste concentratie koolstof werd teruggevonden in het gebied rond de Middellandse Zee waar het koolstof tot op vele meters diepte werd opgeslagen. "Deze resultaten wijzen erop dat weiden met zeegras belangrijk zijn voor de opslag van koolstof," stelt onderzoeker Gary Kendrick.

De onderzoekers schatten dat het zeegras verantwoordelijk is voor tien procent van al het koolstof dat in de oceanen wordt opgeslagen. En het zeegras heeft de potentie minstens net zoveel koolstof op kunnen slaan als de bossen.

Bescherm het zeegras
Daarom pleiten de onderzoekers voor een betere bescherming van de zeegrassen. Volgens schattingen is al zeker 29 procent van de zeegrasweiden vernietigd door aantasting van de waterkwaliteit en baggeren. Elk jaar zou er nog eens eens zo'n 1,5 procent van alle weiden verdwijnen. En bij het vernietigen van deze weiden komt ook koolstof vrij: ongeveer 25 procent van de hoeveelheid koolstof die ook bij ontbossing vrijkomt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden