Vergeet de megastal, eet vegetarisch vlees!

Dieren zijn inefficiënte vleesproducenten. Sla de koe over in de voedselketen en maak voortaan vlees uit bonen en graan.

Het vermogen van landbouwtrekkers wordt nog steeds uitgedrukt in pk's, afgeleid van hun voorganger, het paard. Door landbouwmechanisatie is het trekpaard overbodig geworden. Rond 1900 waren er in de Verenigde Staten 25 miljoen trekpaarden, nu zijn ze een vrijwel uitgestorven fenomeen. Hetzelfde zal gebeuren met slachtdieren. In de voedingsketen zal het dier worden vervangen door een machine die van het huidige veevoer (bonen en granen) vlees maakt. Dit vindt plaats op een veel efficiëntere wijze dan het dier ooit zou kunnen.

Van 1 kilo meel maakt de machine drie kilo vlees. Bij dieren is dit ruwweg 300 gram, een factor tien verschil. De besparing op het gebruik van land, water en voedingsstoffen voor de gewassen ligt in dezelfde orde van grootte.

Aalt Dijkhuizen, bestuursvoorzitter van Wageningen Universiteit, maakt zich zorgen over de voedselvoorziening in de wereld (Trouw, 3 september). Hij opende het academisch jaar met de stelling dat we de groeiende wereldbevolking alleen kunnen voeden wanneer we de landbouw intensiveren. Meer bio-industrie dus om in de stijgende behoefte aan vlees en melk te kunnen voorzien. Dat is een gevaarlijk misverstand.

Steeds meer wetenschappers van andere universiteiten geven aan dat vlees en melk buitengewoon inefficiënte voedingsmiddelen zijn, omdat voor de productie zodanig grote hoeveelheden water en graan noodzakelijk zijn dat de wereldbevolking daarmee binnen afzienbare tijd niet meer gevoed zal kunnen worden. De plantaardige eiwitten die aan dieren gevoerd worden (op dit moment bijna de helft van de wereldgraanvoorraad) wordt door de dieren slechts voor een gering deel in dierlijke eiwitten omgezet. Het grootste deel gaat op aan lichaamswarmte en mest.

Daarom is er een voedselrevolutie nodig. Het dier moet worden bevrijd uit de voedselketen. Voortschrijdend inzicht zorgt ervoor dat we vleesvervangers kunnen maken met dezelfde structuur, smaak en bite als vlees en van dezelfde grondstoffen, zonder dat er dieren aan te pas komen. Het is een vorm van landbouwvernieuwing waarvan je zou mogen verwachten dat Wageningen Universiteit er voorop in zou lopen, in plaats van dat ze pleit voor meer vlees- en melkproductie.

Al het gekapte regenwoud in de laatste veertig jaar kan weer terug in functie. Ook bannen we risico's uit voor de volksgezondheid zoals gevaarlijke dierziekten, antibioticagebruik, fijnstof en ammoniak. Voor de productie van 1 miljoen kilogram 100 procent plantaardige kip hebben we een machine nodig die past in een woonkamer in plaats van een megastal ter grootte van een voetbalveld - in ruimtebeslag het verschil tussen één landbouwtrekker van 100 pk en een stal met honderd paarden. Leuke bijkomstigheid is dat luchtwassers (om schadelijke uitstoot te voorkomen) niet meer nodig zijn.

Als Dijkhuizen de wereld wil voeden, zou dat het best kunnen via plantaardige vleesvervangers. Hij en zijn onderzoekers zijn van harte uitgenodigd!

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden