Vergeefs wachten op prins Bernhard

Savage Grace

Regie: Tom Kalin. Met Julianne Moore, Steohen Dillane en Eddie Redmayne. In 8 bioscopen.

’Savage Grace’ vertelt het waargebeurde verhaal van de Amerikaanse familie Baekeland, fladderend door de tijd, van 1946 tot 1972. Het is de geschiedenis van puissant rijke mensen die van de ene fraaie kust naar de andere reizen, en in prachtige huizen in Parijs en Londen wonen, ook al voelen ze zich er niet thuis.

Alles draait om de juiste etentjes, drankjes en avondtoiletten. Het gaat er niet om dát je wordt gezien, maar met wié. Ondertussen hebben vader Brooks, moeder Barbara en hun enige zoon Tony zo weinig om handen, dat ze er ook erg ongelukkig van worden. ’Savage Grace’ is een verhaal met een stevige moraal.

De leukste grap – althans voor Nederlandse begrippen – is wel dat ’De Prins van Nederland’ een van die figuren is met wie Grace Baekeland graag gezien wil worden. We zien hem nooit in levenden lijve, prins Bernhard, maar uit de gesprekken maken we op dat hij erg populair is in de Amerikaanse jetset-kringen van de jaren veertig. In de gelijknamige bestseller van Natalie Robins en M.L. Aronson uit 1985 – waarop de film is gebaseerd – lopen ook Dylan Thomas, Cecil Beaton en Salvador Dali in en uit. In het toneelstuk dat Gerardjan Rijnders in 1987 met Toneelgroep Amsterdam maakte, ’Bakeliet’, kregen we in ieder geval nog iets mee van overgrootvader Leo Baekeland, de uitvinder van de kunststof bakeliet, van wie het gigantische fortuin afkomstig is.

De manier waarop regisseur Tom Kalin het familie-epos nog eens opdient, kan nu nauwelijks bekoren. Het is een hap-snapverhaaltje geworden, over een eeuwig afwezige vader die er met het Spaanse liefje van zijn tienerzoon vandoor gaat. Die tienerzoon is homoseksueel en deelt het bed met zijn moeder. Het is een Oedipusachtige tragedie die een nog tragischer wending krijgt als de zoon zijn moeder met een keukenmes te lijf gaat. Het verhaal wordt in voice-over door de moordenaar verteld, waardoor hij de hoofdpersoon wordt. De intensiteit waarmee Julianne Moore de moeder gestalte geeft, gaat daardoor verloren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden