Vergassen van ganzen afgeblazen

Ganzen in de mist in de polder Schieveen nabij Rotterdam Overschie.Beeld ANP

De provincies, natuurorganisaties en boeren verenigd in LTO zien voorlopig af van het vergassen van honderdduizenden ganzen. Ze blijven erbij dat de populatie met meer dan een half miljoen dieren moet worden teruggebracht, maar willen vanwege de maatschappelijke commotie over dit plan onderzoeken of alternatieven mogelijk zijn.

De organisaties legden in een zogenaamd Ganzenakkoord vast dat vergassing 'een onmisbaar instrument' is en dat zij zich zouden inspannen om deze dodingsmethode in Europees en nationaal verband goedgekeurd te krijgen. Daarna ontstond echter een fel protest onder de leden en vroeg de Partij voor de Dieren ingrijpen van staatssecretaris Sharon Dijksma (natuur).

De Dierenbescherming, een fel tegenstander van het Ganzenakkoord, stuurde vandaag een brief aan Dijksma en de ondertekenaars van het akkoord. De brief heeft als strekking dat de aanpak niet efficiënt is en dat het doden van de dieren met gas door het arbeidsintensieve karakter van de methode meer kost dan de schade die ganzen aanrichten. Daarbij is vergassing een zeer pijnlijke dodingsmethode, terwijl er momenteel niet eens genoeg capaciteit is om de operatie uit te voeren.

De Dierenbescherming stelt voor nader onderzoek te doen naar innovatieve verjaagmethoden. Vossen zouden ook een rol kunnen krijgen bij het leeghalen van nesten en doden van kuikens, terwijl landschappelijke aanpassingen Nederland minder aantrekkelijk voor ganzen zouden kunnen maken.

Ook een verlaging of juist verhoging van de waterstand zou kunnen helpen. De vogels zoeken een broedlocatie met vluchtmogelijkheden via het water.

De ondertekenaars van het Ganzenakkoord antwoorden vandaag in een brief aan de Dierenbescherming dat zij willen ingaan op haar voorstel. Zolang de gesprekken lopen, zullen geen ganzen vergast worden. Ze hopen met deze manoeuvre dat de staatssecretaris voorlopig afziet van ingrijpen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden