Recensie

Verfrissend, de hoofdpersoon in Hanna Lindbergs debuut is nu eens geen doortastende Zweedse

Beeld Trouw

De ondergang van modellen loopt gelijk op met die van een mannenblad. Wie vermoordt de blondjes?

Beretrots zijn de Zweden op hun thrillerschrijvers, en terecht. De jongste generatie auteurs is vaak jong en vrouw, heeft iets gedaan in de journalistiek of advocatuur en wordt steevast aangekondigd als ‘de nieuwste Zweedse thrillersensatie’.

Dat alles klopt wel bij Hanna Lindberg, oud-redacteur van de krant Aftonbladet. Haar alter ego heet Solveig Berg en die is anders dan haar schepster allesbehalve succesvol. Ze heeft een misstap begaan, is ontslagen bij een nieuwssite en werkt als serveerster. ’s Nachts probeert ze via een blog haar oude vak weer op te pakken. Maar met slechts zeven views en nul keer gedeeld, wil dat niet erg lukken.

Solveig drinkt te veel. Op een van haar benevelde tochten door nachtelijk Stockholm komt ze Lennie Lee tegen, hoofdredacteur van mannenblad Glam, in gezelschap van enkele glamourmodellen.

Starend naar de geblondeerde haren en gebotoxte gezichten krijgt Solveig een idee voor een reportage. Die modelletjes komen uit provinciestadjes, nemen borstimplantaten, figureren in soaps, staan op covers van roddelbladen, maar wat gebeurt er daarna met ze? Solveig, zelf ook blond en mooi, papt aan met Lennie Lee.

Nog dezelfde avond wordt een van de gezelschapsdames dood uit het water gevist.

Bizarre situaties

Het verfrissende in Hanna Lindbergs debuut is dat haar hoofdpersoon nu eens geen doortastende Zweedse is. Solveig raakt onder invloed van veel drank verzeild in bizarre situaties.

In de kring rond Lennie verkeert ook de man die verantwoordelijk was voor Solveigs ontslag. Ze komt zonder eigenlijk te weten hoe en vooral waarom, bij hem in bed terecht. Vervolgens laat ze zich door Lennie Lee overhalen halfnaakt te poseren en komt nogal ordinair op de cover van Glam terecht. Deren doet het haar allemaal niet.

Er vallen meer doden. Solveig gaat op zoek naar de moordenaar. Lennie zelf heeft het intussen ook niet makkelijk, zijn blad is op sterven na dood. Zo weeft Lindberg de problemen van de gedrukte pers handig door haar verhaal.

Lennie ziet wel een uitweg. Hij zal het blad opheffen en veel geld maken met het organiseren van een spetterend feest voor een steenrijke crimineel. Zijn medewerkers krijgen te horen wat journalisten bij kranten en tijdschriften overal horen: ‘Vanaf nu gaat alles digitaal’ en ‘Je zult veel gelukkiger zijn als freelancer’.

Op de dag van het feest wordt Solveig gemaand weg te blijven maar ze komt er toch terecht.

Dan volgt het meesterstukje van Lindberg. Alle uitgezette lijntjes komen bij elkaar. Het is niet voor niets dat de schrijfster op twaalfjarige leeftijd al meedeed aan landelijk schaakwedstrijden. Ze weet hoe ze haar zetten moet plannen voor een grande finale.

Hanna Lindberg
Stockholm confidential
Vert. Edith Sybesma
Boekerij; 348 blz. € 15,-

Recensenten van Trouw bespreken pas verschenen fictie, non-fictie, jeugdliteratuur en thrillers. Lees alle recensies in dit dossier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden