Verfilming Heinekenboek Peter R. de Vries 'op schema'

Peter R. de Vries Beeld ANP
Peter R. de VriesBeeld ANP

In tegenstelling tot wat tabloid Privé bericht, is de Hollywooddroom van Peter R. de Vries niet in duigen gevallen. De voormalig misdaadverslaggever meldt dat de verfilming van zijn boek over de Heinekenontvoering op schema ligt. Het scenario is klaar, laat De Vries weten op Twitter. Na de onderhandeling met de regisseur volgt het zoeken van een juiste cast.

Joost de Vries

De Vries vindt het onbegrijpelijk dat Privé een verhaal schrijft over zijn project zonder hem te raadplegen. Het blad heeft eerdere stukken over de misdaadverslaggever moeten rectificeren. De Vries denkt dat het blad nu uit is op wraak. Het is wederom 'kletskoek' wat Privé schrijft, zegt hij in een toelichting aan Volkskrant.nl. 'De verfilming verloopt volgens schema.'

In 1987 schreef misdaadverslaggever De Vries het boek De ontvoering van Alfred Heineken aan de hand van gesprekken met mede-ontvoerder Cor van Hout. Volgens De Vries is zijn boek het meest volledige en waarheidsgetrouwe verslag van de Heinekenontvoering. Trivia: het boek werd jarenlang in het tijdschrift Voetbal International door voetballers genoemd als hun favoriete boek.

In september vorig jaar meldde De Vries op zijn website dat de rechten van het boek waren gekocht door de Amerikaanse filmproducent Informant Media. De opnames zouden al in 2012 moeten beginnen. Zo ver is het nog niet. De Vries meldt nu via Twitter dat het scenario rond is en onderhandelingen met een regisseur gaande zijn. De Engelstalige verfilming is gericht op het internationale publiek en moet een 'true crime-klassieker' worden.

'De opnames zullen nog niet dit jaar beginnen, maar dat heeft niet te maken met tegenslag', zegt De Vries desgevraagd. 'We zijn bezig met een regisseur die nog met een andere film bezig is.' Hij maakt zich geen zorgen over Nederlandse recensies als de film eenmaal uit is. 'Het wordt een Amerikaanse productie met Amerikaanse acteurs, Nederland is maar een speldenprikje in dit verhaal.' De opnames zullen wel grootendeels plaatsvinden in Nederland. De datum waarop de film moet verschijnen is nog onzeker omdat de producent nog in onderhandeling is met regisseur en cast. Over namen wil De Vries nog niets zeggen zoland de onderhandelingen nog niet rond zijn.

Nederlandse film
In het najaar van vorig jaar verscheen een Nederlandse film met de titel De Heineken Ontvoering, waarin Rutger Hauer acteerde als Alfred Heineken. De Vries had stevige kritiek op de film. Driekwart van het verhaal week volgens hem af van de feiten. 'Ik overdrijf echt niet als ik stel dat werkelijk 75 procent van de film of helemaal niet gebeurd is, of niet zo heeft plaatsgevonden als door de makers wordt gepresenteerd.'

Pluspunt van de vrije interpretatie van de regisseur was dat de film geen copyrechten van het boek van De Vries schond. 'Het lijkt er erg op dat de makers om discussie hierover te voorkomen in het scenario maar mijlenver uit de buurt van de feiten zijn gebleven, met alle gevolgen voor het werkelijkheidsgehalte van dien.'

Holleeder
Twee weken geleden kwam de Heinekenontvoering weer in het nieuws doordat dader Willem Holleeder optrad in het programma College Tour. Het was het eerste en enige interview dat de veroordeelde crimineel gaf sinds zijn vrijkomen. Nieuwe feiten over de Heinekenontvoering kwamen niet boven tafel, wel zei Holleeder dat hij en zijn mede-ontvoerders hun gijzelaars 'middeleeuws' hadden behandeld.

Heinekendirecteur Freddy Heineken en diens chauffeur Ab Doderer werden in novembe 1983 ontvoerd. Uiteindelijk werd 35 miljoen gulden losgeld betaald. Na drie weken werden de gijzelaars bevrijd door de politie. Twee van de vier daders, Willem Holleeder en Cor van Hout vluchtten naar Frankrijk, waar ze later alsnog werden gearresteerd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden