Vereniging zet zich ook in voor Tridentijnse mis

VEELERVEEN (ANP) - De Vereniging voor Latijnse Liturgie gaat zich ook inzetten voor de Tridentijnse mis. Als gelovigen graag de eucharistie willen vieren volgens de liturgie die het concilie van Trente (1545-1563) vaststelde, zal de vereniging hen helpen.

Ook zullen de Tridentijnse missen een plaats krijgen in het overzicht (directorium) van missen in het Latijn dat de vereniging elke twee jaar publiceert. Voorzitter Hans Zuijdwijk van de vereniging, die 1700 leden heeft, verwacht evenals de Nederlandse bisschoppen niet dat de belangstelling voor de Tridentijnse mis erg groot zal zijn.

De aanleiding voor het besluit is dat paus Benedictus XVI zaterdag toestemming verleende voor een bredere toepassing van de 'oude' mis. In de Agneskerk in Amsterdam kunnen gelovigen nu al een dergelijke eucharistieviering bijwonen.

Twee modellen

De vereniging maakt zich al veertig jaar sterk voor de viering van de Latijnse liturgie volgens het missaal dat paus Paulus VI na het Tweede Vaticaans Concilie (1962-1965) bekrachtigde. Zij onderscheidt twee modellen: missen waarin de gezangen in het Latijn zijn en de gebeden, lezingen en preek in het Nederlands, en missen waarin behalve de gezangen ook de gebeden in het Latijn plaatshebben.

De Tridentijnse mis is bijna geheel in het Latijn. Bovendien staat de priester het grootste deel van de mis met zijn rug naar de gelovigen. De mis is in Nederland nooit erg populair geweest. Dat komt mede doordat de in 1991 overleden Franse oud-aartsbisschop Marcel Lefebvre, die zich krachtig voor de Tridentijnse mis inspande, hier nooit veel aanhang heeft gehad. Lefebvre werd in 1988 geëxcommuniceerd, omdat hij zonder toestemming van de paus priesters tot bisschop had gewijd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden