Vereniging van musea zet Gouda niet aan de kant

HENNY DE LANGE

Museumgouda mag lid blijven van de Nederlandse Museumvereniging. Een ruime meerderheid (87 procent) van de aangesloten musea besloot gisteren dat het museum niet geroyeerd moet worden voor fouten die het heeft gemaakt bij de verkoop van het schilderij The Schoolboys van Marlene Dumas. Museumgouda liet dit voor bijna een miljoen euro veilen om aan faillissement te ontkomen en overtrad hiermee de leidraad voor het afstoten van museale objecten.

De musea spraken zich ook uit voor aanscherping van de regels, zodat musea voortaan precies weten waar ze zich aan moeten houden. Een commissie komt met voorstellen. Ook het sanctiebeleid wordt aangepast. Nu is de enige straf royement.

De 'redding' van Museumgouda is opvallend genoeg te danken aan de drie grote musea die aanvankelijk fel pleitten voor een royement. Directeur Benno Tempel van het Gemeentemuseum Den Haag kwam gisteren mede namens zijn collega's Sjarel Ex van Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam en Edwin Jacobs van het Centraal Museum Utrecht met een compromis om de eenheid te bewaren. Tempel: "Het slechtste wat we nu zouden kunnen doen is ons uit elkaar laten spelen." Zijn voorstel: Bij het aanvaarden van scherpere regels zou Museumgouda niet gestraft hoeven worden. Tempel: "Wat heeft het voor zin om dat museum kapot te laten gaan, zonder goed naar de leidraad te kijken?"

Directeur Gerard de Kleijn van Museumgouda, die de afgelopen weken veel adhesiebetuigingen kreeg uit de museumwereld, betuigde spijt over de handelwijze bij de verkoop van het werk van Dumas. Maar er was geen andere uitweg. Als lid van de Museumvereniging blijft het museum nu de voordelen van de Museumkaart behouden, wat neerkomt op 30.000 euro inkomsten per jaar.

Dat de kwestie de museumwereld beroert, bleek uit de hoge opkomst: het was de drukst bezochte vergadering ooit. Van het Amsterdamse Scheepvaartmuseum moest worden uitgeweken naar het wetenschapsmuseum Nemo.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden