Vereniging van Donateurs moet openheid geven

Van onze verslaggever

amsterdam – Enkele leden van de inmiddels opgeheven Donateursvereniging Nederland eisen dat het voormalige bestuur per direct de jaarrekening 2006 beschikbaar stelt. Ze dreigen met juridische stappen als de stukken niet snel komen.

De Donateursvereniging is eind vorig jaar door voorzitter en oprichtster Esther Jacobs opgeheven. Volgens haar had de vereniging het doel – meer transparantie in de goede-doelensector – bereikt. Kort voor de opheffing had Jacobs stevige kritiek gekregen na het aannemen van een gift van 44.000 euro van goededoelenorganisatie Coins for Care, waarvan Jacobs zelf voorzitter was.

Enkele leden protesteerden destijds tegen de opheffing. Maar een commissie van vier die de levensvatbaarheid zou onderzoeken, legde die taak neer. Het bestuur zou, aldus de commissie, onvoldoende transparant zijn geweest over sponsors en opbouw van het ledenbestand.

Begin oktober zou de afsluitende ledenvergadering worden gehouden. „Maar wij hebben nog steeds de verenigingstukken niet ontvangen”, zegt Irene Mol, een van de kritische ex-leden. Volgens Mol moet het voormalige bestuur in de jaarrekening ook de omstreden gift verantwoorden. Jacobs zegt dat de leden is gemeld dat de vergadering enkele weken is uitgesteld. „We konden de stukken niet op tijd klaar krijgen. We zullen ze nu zo snel mogelijk beschikbaar stellen.”

Mol vindt het ook vreemd dat Jacobs namens de Donateursvereniging in de jury zit van de Transparant Prijs, voor goede doelen met de meest inzichtelijke jaarverslagen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden