Vereniging betaalt mee aan drieluik

VAN ONZE REDACTIE CULTUUR & MEDIA

De Vereniging Rembrandt is bereid 600.000 euro bij te dragen aan de koop van een drieluik dat op de tentoonstelling 'Op weg naar Van Eyck' hangt. Museum Boijmans Van Beuningen, waar deze tentoonstelling tot en met 10 februari te zien is, heeft zijn zinnen gezet op dit werk uit het begin van de vijftiende eeuw. Kosten: ruim anderhalf miljoen euro.

600.000 euro is een uitzonderlijk hoog bedrag voor de Vereniging Rembrandt, die haar door particulieren gevulde fonds alleen besteedt aan museale aankopen. De Vereniging Rembrandt onderstreept daarmee het belang van deze aankoop.

Het drieluik werd vorig jaar pas ontdekt bij een Italiaanse familie. Die legde het schilderij voor aan enkele specialisten, volgens wie het een werk van een Nederlandse voorganger van Jan van Eyck zou zijn. Van dergelijke werken zijn er slechts zo'n twintig op de hele wereld.

Vanwege de uniciteit wil Boijmans het graag hebben. Het museum heeft al een Van Eyck en een ander triptiek uit die periode en is daarmee het rijkst bedeeld met middeleeuwse werken in Nederland.

Conservator Friso Lammertse twijfelt niet aan de oorsprong en ouderdom van het werk. "De stijl wijst die kant op. En zo'n zeldzaam object leent zich niet voor vervalsing."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden