VERENIGDE STATEN - Landen op Ronald Reagan Washington National Airport

Het is per definitie een verloren strijd die de Democraten momenteel in het Amerikaanse Congres voeren. De nationale luchthaven aan de oevers van de Potomac-rivier heet binnenkort geen Washington National Airport meer. En misschien is de naamswijziging komende vrijdag al een feit.

BERT VAN PANHUIS

Reizigers op het overgrote deel van de binnenlandse vluchten van en naar de hoofdstad van de Verenigde Staten krijgen in het vervolg te maken met 'Ronald Reagan Washington National Airport', een eerbetoon aan de oud-president, die komende vrijdag 87 jaar wordt. Reagans geest wordt in toenemende vorm verduisterd door Alzheimer. Enkele maanden geleden kwam naar buiten dat hij zijn oud-minister van buitenlandse zaken, George Shultz, niet meer herkende. Iedere verjaardag kan in Reagans toestand zijn laatste zijn. En aangezien de mogelijkheid zeer klein, maar toch aanwezig is dat de Republikeinen in november bij de verkiezingen hun greep op het Congres kwijt raken, is nu het moment om toe te slaan en de naamswijziging erdoor te drukken.

Het initiatief is uitgegaan van drie zuidelijke Republikeinen: Grover Norquist, een rijke conservatief, die zich ook sterk maakt voor hervorming van het belastingstelsel in de VS; George Allen, de gouverneur van Virginia, de staat die onderdak biedt aan de luchthaven; en Bob Barr, een populistisch en zeer conservatief Congreslid uit de staat Georgia. Maar volgens de Democraten zit achter alles de Speaker van het Huis van Afgevaardigden, Newt Gingrich.

Eind vorig jaar stuurde hij, samen met de Republikeinse leider in de Senaat Trent Lott een brief aan de Republikeinse collega's in het Congres met de oproep om zich unaniem te scharen achter het plan om de luchthaven bij Washington naar Reagan te vernoemen.

Het vliegveld is net voor honderden miljoenen guldens vernieuwd en oogt weer helemaal 21ste-eeuws. De vernoeming zou een bewijs zijn van het belang van de bijdrage van Ronald Reagan aan onze grootse natie, porde de brief op.

Nu vernoemen Amerikanen graag grote bouwprojecten en gebouwen naar beroemdheden uit hun samenleving. De luchthaven van New York heet al meer dan dertig jaar JFK, naar president Kennedy. De broer van de president heeft een stadion bij de hoofdstad aan de naam RFK Stadium geholpen. De internationale luchthaven van de hoofdstad heet Dulles International, naar Eisenhowers minister van buitenlandse zaken John Foster Dulles. En in Californië eert San Diego Charles Lindbergh in de naam van de luchthaven. Wie van Los Angeles naar het zuiden rijdt komt in Orange County zelfs de afslag tegen naar John Wayne Field.

Ja maar, hebben de Democraten tegengesputterd, Ronald Reagan is al vernoemd in de hoofdstad. Staat er op de hoek van Pennsylvania Avenue en Federal Triangle niet een gigantisch overheidsgebouw dat zijn naam draagt? Oeiii, kermen de Republikeinen, een gebouw met duizenden ambtenaren. En dat voor de man die de rol van de overheid en de ambtenarij wilde terugdringen? Nee, de luchthaven moet naar Reagan worden vernoemd.

Aiiiii, kermen de Democraten. Een vliegveld met Reagans naam. Weten jullie nog wat er in 1981 is gebeurd? De net aangetreden president kreeg het aan de stok met stakende luchtverkeersleiders en hij zette 11 000 van hen aan de dijk. Pardoes en zonder pardon.

Toen de tweede man van de verkeersleidersorganisatie Randy Schwitz onlangs over de naamplannen hoorde riep hij tandenknarsend uit: “Ik laat me nog liever met een gloeiende breinaald een oog dichtschroeien dan dat ik tegen Reagans naam moet aankijken.”

Het Huis van Afgevaardigden is donderdag al akkoord gegaan met de naamsverandering en voor de Senaat is het dezer dagen ook een bekeken zaak. De Democraten hebben nog even geprobeerd de naam van Robert Kennedy aan het departement van justitie geplakt te krijgen, maar dat zit er niet in. Daarom hangen ze nu enkele amendementen over hervorming van het belastingstelsel in Amerika aan het luchthavenplan. Dat kan in de Amerikaanse politiek.

En, zullen de Democraten, gniffelend redeneren, Ronald Reagan wilde de belastingdienst toch ook een groot deel van zijn leven een hak zetten?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden