Verenigde Staten hekelen levering raketten Syrië

De Amerikaanse generaal Martin Dempsey Beeld reuters
De Amerikaanse generaal Martin DempseyBeeld reuters

De regering van de Amerikaanse president Barack Obama heeft vrijdag felle kritiek geleverd op het besluit van Rusland om de Syrische regering geavanceerde kruisraketten te leveren. Volgens de Verenigde Staten verergert de levering van de raketten de burgeroorlog in Syrië alleen maar.

De Amerikaanse generaal Martin Dempsey zei dat de raketten 'het lijden in Syrië verlengen'. Hij noemde de beslissing van Rusland dan ook 'zeer ongelukkig'. De Amerikaanse minister van defensie Chuck Hagel heeft er bij Moskou op aangedrongen opnieuw na te denken over de militaire hulp die het aan Syrië biedt.

Hagel en Dempsey reageerden op een bericht in de New York Times, die eerder vrijdag op basis van bronnen met toegang tot geheime informatie melding maakte van de wapenlevering.

Geavanceerd radarsysteem
Syrië ontving eerder al raketten uit Rusland, maar de nieuwste raketten beschikken over een geavanceerd radarsysteem, waardoor de projectielen veel doelgerichter zijn.

Voorheen gebruikte Damascus Scud-raketten en vergelijkbare projectielen in de strijd tegen de oppositie. Met de nieuwe raket, Jachont, beschikt het regeringsleger volgens de Amerikaanse krant over een 'formidabel wapen' en kunnen buitenlandse mogendheden ervan worden weerhouden de oppositie over zee te bevoorraden.

Op termijn dienen de raketten ook als tegenwicht tegen eventuele invoering van een verbod op scheepvaartverkeer of van een no-fly zone.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden