Verenigde Staten geven deel Alaska aan ijsberen

amsterdam – - IJsberen krijgen hun eigen stukje Alaska. De Verenigde Staten hebben een gebied twee keer zo groot als Groot-Brittannië aangewezen als beschermd reservaat voor de dieren. Vervelend voor oliemaatschappij Shell, dat van plan was in dit gebied te gaan boren.

Emma van der Wateren

Het reservaat van bijna 500.000 vierkante kilometer bestaat voor een groot deel uit zee-ijs, dat ijsberen nodig hebben om op zeehonden te jagen en om te paren. Shell is van plan om in 2011 onder dit ijs te zoeken naar olie en gas. Het bedrijf vraagt hier momenteel een vergunning voor aan, maar dat zou nu bemoeilijkt kunnen worden.

Ontwikkeling in een zogeheten critical habitat is niet verboden. De toewijzing is bedoeld om de overheid eraan te herinneren dat er extra voorzichtig moet worden omgesprongen met het gebied.

Shell verwacht echter dat de komst van reservaat het boren niet in de weg zal staan. „We wisten dat dit besluit eraan zaten te komen”, legt een woordvoerder uit. „Daarom hebben we bij onze plannen van het begin af aan rekening gehouden met het leven van ijsberen in dit gebied.”

Overigens heeft Shell al wel toestemming gekregen om volgend jaar een exploratieput te boren.

Er zijn twee ijsberenpopulaties van in totaal zo’n 2.200 dieren in de Verenigde Staten – bij de Tsjoektsjenzee ten westen van Alaska en de Beaufortzee in het noorden. De ijsbeer staat als ’kwetsbaar’ op de Rode Lijst van bedreigde diersoorten. Door het broeikaseffect smelt het drijfijs waar de dieren afhankelijk van zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden