Verenigde Naties willen tribunaal voor Sri Lanka

De regeringstroepen in Sri Lanka en de Tamil-rebellen, de Tamiltijgers, hebben in hun langdurige strijd waarschijnlijk op grote schaal oorlogsmisdaden gepleegd. Tot deze conclusie komt de mensenrechtenorganisatie van de Verenigde Naties. De VN roepen op tot berechting van de daders door een speciale rechtbank, die niet alleen uit Sri Lankaanse rechters, maar ook uit buitenlandse magistraten moet worden samengesteld.

De topman van de VN-mensenrechtenorganisatie wenst een tribunaal, dat voldoet aan de verwachtingen van de slachtoffers en de internationale gemeenschap. Sommige organisaties beschuldigen de Sri Lankaanse regering van genocide tijdens het conflict, maar de VN-topman deed daar gisteren geen uitspraken over.

Sri Lanka heeft toegezegd alles in het werk te stellen recht te doen en waar mogelijk geleden schade te vergoeden. De verklaring van de Sri Lankaanse regering gaat niet in op de suggestie een gemengd hof op te richten. Dergelijke hoven werden eerder opgezet in Cambodja en Sierra Leone.

De wrede strijd tussen de separatistische Tamiltijgers en de regering sleepte zich voort van 1983 tot en met 2009. Toen versloegen de regeringstroepen de rebellen, die een eigen staat voor de etnische Tamils wilden. In de oorlog kwamen 80.000 burgers om het leven. Het onderzoek van de VN naar deze oorlog richtte zich op de jaren 2002-2011.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden