Verenigde Naties beschuldigen Venezuela van grove schendingen mensenrechten

Venezolanen protesteren tegen de regering van president Maduro. Beeld EPA
Venezolanen protesteren tegen de regering van president Maduro.Beeld EPA

Venezolaanse veiligheidsdiensten hebben bij het onderdrukken van protesten bruut geweld gebruikt waarbij sinds april tientallen doden zijn gevallen en 5000 mensen willekeurig gevangen zijn genomen.

Redactie

"Het hoogste regeringsniveau is verantwoordelijk voor deze schending van mensenrechten'', zei de woordvoerster van de Hoge Commissaris van de Mensenrechten van de VN tijdens een persconferentie in Genève.

De VN komen tot deze conclusie op basis van 135 interviews en een onderzoek naar de toedracht van 124 verdachte sterfgevallen. Van de 124 doden worden er 46 toegeschreven aan de veiligheidsdiensten en 27 aan bewapende pro-regeringsgroepen. De toedracht in de andere gevallen is nog onduidelijk.

Marteling

Van de 5000 gevangenen zitten er nog duizend vast. Getuigen maken melding van zware mishandeling en zelfs martelpraktijken, bijvoorbeeld met elektrische schokken en verstikking met gas.

De VN roepen de regering van president Maduro op om de veiligheidstroepen tot de orde te roepen, de mishandelingen te onderzoeken, de willekeurig gevangen genomen mensen vrij te laten en de veiligheid van de afgezette openbare aanklager Louisa Ortega te waarborgen.

In Venezuela zijn al maandenlang protesten gaande tegen president Maduro die volgens tegenstanders het land als een dictator regeert. Eind juli liet Maduro uit zijn aanhang een 'grondwetgevende vergadering' kiezen. De oppositie boycotte de stembusgang, omdat Maduro via dit nieuwe orgaan zijn positie zou willen versterken.

Burgemeester opgepakt

Justitie in Venezuela heeft dinsdag de arrestatie bevolen van de burgemeester van de Venezolaanse stad Chacao. Ramón Muchacho, leider van een oppositiepartij, moet zich verantwoorden voor de vele protesten tegen de regering die in zijn gemeente plaatsvinden.

Al eerder werden opponenten van Maduro opgepakt. Zo zijn de oppositieleiders Leopoldo López en Antonio Ledezma weer onder huisarrest geplaatst, nadat ze eerder waren opgepakt en korte tijd vastzaten.

Chacao ligt niet ver van Valencia af, de stad waar zondag circa twintig militairen in verzet kwamen tegen de regering. Bij die opstand, die faliekant mislukte, werden twee militairen gedood. Een ander raakte zwaargewond. Zeven opstandelingen werden opgepakt. Maduro bestempelde hen als 'terroristen'.

Lees ook:

Burgeroorlog dreigt in Venezuela

Klopjacht op opstandelingen in Venezuela

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden