Verenigde Arabische Emiraten: reis niet in traditionele kleding

Mannen in traditionele kledij tijdens een hondenrace in de Verenigde Arabische Emiraten. Beeld epa
Mannen in traditionele kledij tijdens een hondenrace in de Verenigde Arabische Emiraten.Beeld epa

Wie op reis gaat naar de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), weet dat je daar beter niet met blote benen of een diep decolleté kunt flaneren. Maar andersom kunnen Arabieren hun lange gewaden en hoofddoeken in het buitenland beter in de kast laten, waarschuwt de regering. Daarmee kun je zomaar voor terrorist worden aangezien en een pistool onder je neus krijgen.

Amber Dujardin

Dat overkwam Ahmed al-Menhali (41) vorige week in het Amerikaanse Ohio, waar hij nietsvermoedend in een hotellobby stond te bellen. Vast een oefening, dacht hij toen de politie binnenstormde. Totdat hij naar buiten werd gejaagd, tegen de grond gewerkt en in de boeien geslagen. Agenten doorzochten zijn kleren, portemonnee en schoenen. "Wat is dit?" was alles wat hij in zijn beperkte Engels uit kon brengen. "Ik ben een toerist."

Ahmed - gekleed in wit gewaad en dito hoofddoek - wekte met zijn kleding de argwaan bij een hotelmedewerker, die dacht dat hij een terrorist was en banden had met Islamitische Staat. De medewerker sloeg alarm bij de politie, die later excuses aanbood nadat was gebleken dat Ahmed niets met IS te maken had. Het voorval werd gefilmd met een bodycam van de politie en belandde later op YouTube.

(Tekst loopt door onder video).

Toegeven aan de angst
Menhali noemt de spijtbetuiging van de politie een 'goede eerste stap', maar zei tegen de New York Times dat hij zich nog steeds afvraagt hoe dit heeft kunnen gebeuren. Julia Shearson van de Raad voor Amerikaans-Islamitische relaties noemt het incident 'schokkend'. "We begrijpen dat de Amerikanen op scherp staan", zei ze zondag in een interview. "Er is veel geweld in de wereld. Maar we zijn nu op het brute niveau beland van het toegeven aan onze angsten."

Dat de regering van de Verenigde Arabische Emiraten zijn inwoners vervolgens adviseert om niet meer in traditionele kleding naar het buitenland te gaan, werkt die angst alleen maar in de hand, zegt Liesbeth van der Heide van het Institute for Security and Global Affairs (ISGA). "Het is een contraproductief advies", aldus de terrorismedeskundige. "Dit verergert stigmatisering en werkt profileren in de hand."

Met dit soort 'sleepnetmaatregelen' richt de overheid zich op alle inwoners, terwijl niet duidelijk is of er een concrete dreiging is voor de hele bevolking, zegt Van der Heide. "Dit is precies wat je niet wil. Je vraagt je bijna af of dit een ondoordacht advies is van één beleidsmedewerker dat er in het weekend doorheen is geglipt. Het creëert angst en bevestigt het stereotype beeld van terroristen, terwijl we toch allang hebben geconcludeerd dat je een terrorist niet herkent aan zijn djellaba of zijn baard."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden