Verenigd Koninkrijk wil techreuzen extra belasten

Beeld REUTERS

Bedrijven als Amazon, Facebook en Google kunnen vanaf 2020 een heffing op de omzet verwachten, als antwoord op het ontwijken van winstbelasting.

Het Verenigd Koninkrijk wil als eerste land ter wereld een belasting invoeren op omzet die behaald wordt door grote technologiebedrijven als Amazon, Facebook en Google. Daarmee moet voorkomen worden dat de bedrijven weliswaar veel geld verdienen aan verkopen in het land, zonder dat het daar winst over rapporteert en er dus geen belasting wordt betaald.

Het voornemen werd deze week aangekondigd door de Britse minister van financiën, Philip Hammond. Het voornemen is om een belasting van 2 procent te heffen op alle inkomsten die de grote techbedrijven in het land verdienen, met ingang van 1 januari 2020. De belasting moet op termijn zo’n 400 miljoen pond (456 miljoen euro) per jaar gaan opbrengen, zei Hammond tijdens de presentatie van de Britse begroting.

Internationaal wordt al lang overlegd hoe om te gaan met belastingheffing op digitale diensten. De Organisatie van economische samenwerking en ontwikkeling (Oeso) neemt het voortouw in die besprekingen, maar het Verenigd Koninkrijk wil de uitkomst daarvan niet langer afwachten. “We kunnen niet voor altijd blijven overleggen”, aldus Hammond, die het internationale overleg als ‘pijnlijk langzaam’ typeerde.

Niet houdbaar

“Het is niet houdbaar en niet eerlijk dat digitale platformen veel waarde creëren in het Verenigd Koninkrijk zonder daarover belasting te betalen.” Uiteindelijk wil het VK zich aansluiten bij een internationale consensus, aldus de minister, maar tot die tijd zal het land zijn eigen belasting vast heffen.

Het Verenigd Koninkrijk is niet het enige land voor wie de besprekingen veel te langzaam gaan. Spanje kondigde deze maand aan ook een eigen belasting te overwegen, maar die plannen moeten nog door het parlement worden goedgekeurd. Meerdere Aziatische en Zuid-Amerikaanse landen tonen zich ook al gecharmeerd van de ideeën.

Voor veel technologiebedrijven is het makkelijk om belasting te ontwijken, omdat vanuit de oude belastingregels moeilijk is vast te stellen waar de winst precies wordt gemaakt. Als Facebook een advertentie verkoopt gericht op Britse gebruikers, is dat dan Britse winst? Amerikaanse? Of valt de winst toe aan een brievenbusmaatschappij in een belastingparadijs dat op papier verantwoordelijk is voor de verkoop?

Veel omzet, nauwelijks belasting

Doordat de techbedrijven volop gebruik maken van die gaten in de belastingregels, betalen zij nauwelijks nog belasting in landen waar desondanks veel omzet wordt gegenereerd. Zo rapporteerde Amazon in 2017 een omzet van bijna 2 miljard pond in het Verenigd Koninkrijk, waarover uiteindelijk slechts 1,7 miljoen pond aan winstbelasting werd afgedragen.

De bedrijven zelf reageren verbolgen op het Britse voornemen. Zij zeggen liever te wachten op voorstellen vanuit de Oeso, omdat er anders veel verschillende regels in verschillende landen ontstaan waaraan zij moeten voldoen. Ook analisten hebben zo hun twijfels: ook in de nieuwe vorm zou er voor techbedrijven nog voldoende mogelijkheden zijn om belasting te blijven ontwijken.

Vanuit de Verenigde Staten klinkt eveneens kritiek op de plannen. De Amerikaanse minister van financiën Steven Mnuchin liet weten ‘zeer bezorgd’ te zijn over de initiatieven om de met name Amerikaanse techreuzen lokaal extra te belasten. Dat kan leiden tot lagere inkomsten voor de Verenigde Staten, als de bedrijven de winst uiteindelijk terugbrengen naar het Amerikaanse hoofdkantoor. 

Lees ook: 

Een aparte, Europese belasting voor Google en Facebook lijkt kansloos

Het invoeren van een aparte, Europese belasting voor internetreuzen zoals Facebook en Google, die recent met enige tamtam is voorgesteld door de Europese Commissie, lijkt een kansloze missie. 

EU zet stap naar Europese omzetbelasting voor internetreuzen

De grote landen in de Europese Unie hebben een offensief ingezet om de machtigste bedrijven op aarde (lees: Amerikaanse internetbedrijven) meer belasting te laten betalen. De vereiste unanimiteit daarvoor is er nog lang niet, maar tijdens een ministersvergadering in de Estse hoofdstad Tallinn is er wel beweging in de discussie gekomen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden