Verenigd Koninkrijk gaat visums veilen om economie te stimuleren

null Beeld anp
Beeld anp

Als het aan de migratieadviseurs van het Verenigd Koninkrijk ligt, kan er binnenkort geveild worden op visums.  Buitenlandse miljonairs worden uitgenodigd om te bieden op een permanente verblijfplaats in het Britse koninkrijk. Niet doen, zeggen critici. Dat werkt een 'eBaycultuur' in de hand.

redactie

Die zogenoemde eBaycultuur laat volgens de vooraanstaande immigratieadvocaat Nick Rollason een 'nare bijsmaak achter in de monden van de Britten'. "Het veilen van visumaanvragen zendt het verkeerde signaal uit", vult collega-advocaat Sophie Barret-Brown hem aan.

Het advies om visums te veilen is een reactie op het 'falen' van het huidige immigratiesysteem. Rijke buitenlanders die nu op het Britse eiland willen vertoeven kunnen nu hun naturalisatieproces versnellen door te investeren in de economie. Jaarlijks zijn er 600 mensen die op deze manier een verblijfsvergunning bemachtigen. Maar hun investeringen laten te wensen over, stellen immigratieadviseurs nu.

De eerste twijfels over het huidige systeem ontstonden in 2012. Toen meldde de migratiedienst dat niet alle buitenlandse investeringen in de economie gestoken konden worden. De kritiek werd heviger toen bleek dat visumaanvragers vooral investeren in leningen voor hun eigen bedrijf of in Brits staatsgoud.

Beide komen de economie niet direct ten goede en zijn voor rijke Chinezen, Russen en Arabieren een goedkope manier om een permanente verblijfsvergunning te bemachtigen, zegt de adviescommissie voor immigratie.

Door het veilen van visums of door miljonairs geld te laten doneren aan ziekenhuizen en universiteiten denkt de commissie dit probleem verhelpen. "Hier moet een goed over gediscussieerd worden", zegt professor David Metcalf, voorzitter van de commissie. "Het kan ook zijn dat we besluiten iemand toe te laten als diegene bereid is tien miljoen pond te investeren in Cambridge University, een academisch ziekenhuis of de London School of Economics."

Of de plannen van Metcalf ook echt zullen worden uitgevoerd, is nog maar de vraag. Advocaat Barret-Brown nuanceert: "De adviescommissie is gevraagd om alternatieven te bieden voor het huidige systeem. Dit betekent niet dat het veilen per definitie doorgaat. De regering neemt in haar besluit alle adviezen mee."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden