'Verdwijning Milly onderschat'

ANP Beeld
ANP

DORDRECHT - Met name de leiding van de politie en het Openbaar Ministerie in Dordrecht hebben in maart vorig jaar de verdwijning van Milly Boele aanvankelijk onderschat. Het duurde te lang voordat alle middelen werden ingezet om het 12-jarige meisje zo snel mogelijk op te sporen.

Dat staat in het onderzoeksrapport dat is opgesteld naar aanleiding van de verdwijning en de wijze waarop politie en justitie opereerden. Het rapport zou woensdag in Dordrecht worden gepresenteerd, maar lekte dinsdag al uit. De commissie had ook oog voor wat goed ging. ''Op het onderzoek als geheel terugziend, luidt het oordeel dat de politie operationeel een behoorlijke prestatie heeft geleverd'', staat in het rapport.

Het meisje verdween op 10 maart. Haar lichaam werd pas zes dagen later gevonden in de tuin van een buurman, politieman Sander V.. Hij heeft bekend dat hij haar al op de dag van haar verdwijning heeft vermoord.

Groot onderzoek

Volgens de onderzoekers had veel sneller een groot onderzoek moeten worden opgestart. Dat gebeurde niet omdat de leiding van mening was dat het een 'normale vermissing' betrof. Agenten hadden echter al snel in de gaten dat de zaak ''zorgwekkend'' was. De commissie vindt dat voorkomen moet worden dat men ''te lang blijft hangen'' in een onschuldig scenario. ''De commissie is van mening dat met name de hogere leiding van de politie en het OM zich van dit dilemma onvoldoende bewust is geweest en dat de verdwijning door hen te lang als 'business as usual' is beschouwd.''

Die zorg ontstond toen agenten zagen dat in het huis van de familie Boele, waaruit Milly verdween, de televisie en computer nog aanstonden. Ook hing haar jas nog aan de kapstok en lag het haakje van de voordeur nu op de grond. Volgens de onderzoekers waren dat redenen genoeg om alle seinen op rood te zetten.

Plotseling ophangen

Daar kwam nog eens bij dat net voor de verdwijning Milly haar moeder nog aan de telefoon had gehad. Milly moest plotseling ophangen omdat 'de buurman met een van de katten' voor de deur stond. Volgens een strafrechtgeleerde was dat voldoende rechtvaardiging om in de buurt huiszoekingen te doen.

Burgemeester Arno Brok van Dordrecht stelde namens de driehoek (waar ook de hoogste leidinggevenden van politie en justitie in zitten), dat de commissie enkele ''behartenswaardige aanbevelingen'' doet die dan ook worden overgenomen. (ANP)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden