Verdwenen vlinder duikt op in Zuid-Limburg

De eerste vlindersoort die ooit uit Nederland verdween, lijkt weer terug. Half juni werd in Zuid-Limburg een rode vuurvlinder gezien, meldt natuurbericht. Deze vlindersoort was sinds 1946 niet meer in Nederland waargenomen.

Rode vuurvlinders verdwenen uit Nederland doordat veel van de leefgebieden door intensivering van de landbouw, ruilverkaveling en beekkanalisaties ongeschikt werden. De soort voelt zich het meest thuis in bloemrijke beekdalgraslanden. De waardplanten, waar de rupsen het liefst op vertoeven, zijn veldzuring en diverse andere zuringsoorten. In het buitenland eten de rupsen ook van adderwortel.

Stichting ARK Natuurontwikkeling werkt in het Drielandenpark in de gemeenten Vaals en Gulpen-Wittem aan de herontwikkeling van beekdalgraslanden. Samen met het waterschap Roer en Overmaas is drainage in het gebied verwijderd zodat bronnen en beekjes weer aan de oppervlakte komen en kleine moerassen ontstaan. Schotse hooglanders begrazen het terrein het hele jaar door. Ook worden rond het Vijlenerbos akkers en graslanden aangekocht of geruild met boeren. Door alle maatregelen moeten roofdieren zoals de lynx, wilde kat en boommarter, maar ook waterdieren zoals de bever en tal van insecten en wilde planten uit de naburige Eiffel en de Ardennen het Drielandenpark zien te bereiken.

De beekdalen lijken nu weer geschikt voor de terugkeer van de rode vuurvlinder. Ark Natuurontwikkeling vindt het echter nog te vroeg om te concluderen of de eerste rode vuurvlinder in 67 jaar die nu in het gebied is waargenomen een zwerver is of dat de soort besloten heeft zich weer in Nederland te vestigen.

(trouw)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden