Verdwenen leerling, geheimzinnige sfeer

Regie: Fabrice Gobert. Met Jules Pelissier en Ana Girardot. In 4 bioscopen.

Debuterend regisseur Fabrice Gobert zat begin jaren negentig in een buitenwijk van Parijs op de middelbare school, toen een leerling wekenlang spoorloos verdween. 'Simon Werner a disparu' is de intrigerende weerslag van die periode, waarin geruchten en speculaties over elkaar heen buitelden en medescholieren ijverig meededen aan verdachtmakingen.

Gobert weet vanaf het begin een geheimzinnige sfeer te scheppen. Tijdens een feestje wordt in de belendende tuin een lijk gevonden, waarna we twee weken teruggaan in de tijd, naar de verdwijning van een klasgenoot. Met de vondst van het lijk in gedachten, kunnen we samen met de scholieren aan 't speuren.

Evenals in 'Elephant' van Gus van Sant - waarin het bloedbad op de Columbine High School in 1999 aanleiding was om iets te vertellen over de sfeer op school en de rol van het toeval - put Gobert zich uit in het tonen van de onderlinge relaties, van de roddel en achterklap. Het mooiste meisje van de klas dat door iedereen wordt nagestaard. De twee pubers die overal buiten staan en elkaar opzoeken. De rondvliegende hormonen. De gesprekjes die van de hak op de tak springen.

Popmuziek speelt een hoofdrol in het puberleven en dat wordt hier op uitstekende wijze in het verhaal verwerkt. Sonic Youth verzorgt de soundtrack en Agnès Godard, de vaste cameravrouw van Claire Denis, de beelden. De twee vormen een hypnotiserende combinatie.

Het is misschien een beproefde methode om het verhaal ook nog eens vanuit verschillende gezichtspunten te tonen. Denk aan het recente 'Schemer' van Hanro Smitsman, geïnspireerd op de moord op scholiere Maja Braderic in 2003, dat ook vanuit verschillende puber-perspectieven werd verteld. Toch werkt het in dit Franse drama opnieuw erg krachtig: het zicht op de realiteit dat door verschillende ogen verandert.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden