Verdwenen huismiddeltjes: het lijkt wel toveren

De mailbox van Diet ontplofte toen ze u vroeg om handige huismiddeltjes. Inktvlekken, zweetplekken, braaklucht en vette ovens gaat u te lijf met ammonia, jenever, citroenen en boter. Maar of koffiecreamer de was nou echt witter maakt?

Sommige lezers houden niet van huiselijke stukjes in de krant. Die kunnen beter omslaan. Alle anderen: beslist doorlezen, vanwege de fantastische hoeveelheid oplossingen voor alledaagse problemen die lezers van de Weekendgids afgelopen week met honderden opstuurden.

Problemen die iedereen kent, jong, oud, rijk of arm, mannen en vrouwen, netjes dan wel slordig: braaklucht in de auto, rode wijn over het tapijt, inkt- zweet- of vetvlekken in kleren, aangebrande pannen. Je kunt ze terzijde schuiven als niet ter zake doend - en in een wereld waar de euro, Mauro en overstromingen in Azië onze dagelijkse aandacht opeisen zijn ze dat ook niet - maar uiteindelijk gaan ze irriteren. Tot voor kort wist ik niet hoe ze op te lossen. Veel lezers gelukkig wel en, na lezing van dit artikel, u ook.

De simpelheid van veel tips is verbazingwekkend. Ook moet ik toegeven dat ik me nogal Berendien-uut-Wisp-achtig heb gevoeld. Wat te denken van een bruine kastanje in een sok bij de witte was gestoken? Gelukkig meldt de briefschrijfster dat in de oorlog zeep werd gemaakt van kastanjes, anders had ik aan een grap gedacht.

Witte was houdt veel mensen bezig, de leukste oplossing is tevens de minst praktische: de bleek, een grasveldje waarop de was uitgespreid in de zon droogbleekt. Nogal tijdrovend lijkt me dat en wie heeft er nog zo'n veldje? Gelukkig meldt de tipgever er eerlijk bij dat vogelpoep een probleem is. Andere manieren om witte was wit te houden: een kunstgebittablet erbij of een schep koffiecreamer, een scheut bleekmiddel, racket blue, een handvol fijne soda bij het waspoeder (fungeert tegelijk als wasverzachter), of insmeren met groene zeep en af en toe op 90 graden wassen. Hé, dat laatste zeg ik ook altijd. Maar wat moet ik van die koffiecreamer denken?

De vreemdste tip kwam van twaalf verschillende lezers: ingebrand, aangekoekt vet verwijderen zonder veel boenen. Neem een stevige vuilniszak en smeer het vette voorwerp (koekenpan, ovenrooster, ovenschaal etcetera) in met ouderwetse klodders groene zeep. Zet dit in de vuilniszak en plaats er een schoteltje ammonia bij. Zak dichtknopen, 24 uur wachten. Daarna was je het vet er redelijk makkelijk af. Eventueel herhalen.

Dit klonk ongelooflijk, dus ik heb het meteen uitgeprobeerd. Ik kan u melden: het is absoluut waar. Het lijkt wel toveren!

Eén waarschuwing: het kan niet op aluminium. Maar de lezeres die schreef: "Domme jongeren, er gaat niets in het leven zonder moeite, wat jullie nodig hebben is een toverfee", heeft geen gelijk. Voor de oven zelf schijnt het ook te werken: wanden en glasplaat insmeren met groene zeep, schaaltje ammonia erin, deur dicht, nacht wachten, vet wegwassen. Dus mevrouw die schreef dat ik beter kon verhuizen met achterlating van mijn vette oven: er is nog hoop, misschien kan ik gewoon blijven wonen.

Een andere magische tip: pindakaas smeren op stickerresten of op kauwgom in je haar. Heb ik ook getest en het werkt fantastisch. Nog een: als je op het strand olie aan je voeten krijgt, smeer er boter op. En: giet witte wijn of jenever op rode wijnvlekken. Hou dus altijd een fles witte wijn bij de hand als u rode serveert.

Vragen die lezers stelden werden in brieven van anderen beantwoord, vaak overgeleverd van ouders op kinderen. Bijvoorbeeld: hoe krijg je kringen uit hout? zweetvlekken uit kleding? Het antwoord luidt: smeer de vlek in met sla- of olijfolie waarin een handje suiker gemengd is. Of je dat daarna weer moet weghalen, vertelt de briefschrijfster helaas niet. En hoe haal je zweetvlekken uit kleding? Die spuit je in met schoonmaakazijn en daarna gooi je de kleren in de wasmachine. De azijn gewoon in een plantenspuit doen, verkondigt de briefschrijver.

Schoonmaakazijn mag werkelijk een mirakel heten. Je kan er blijkbaar alles mee te lijf: vieze gaspitten en vuile stoepen, kalkaanslag in de wc-pot of badkamer en vlekken in bloemvazen. Het ontkalkt de waterkoker en het koffiezetapparaat, verwijdert algen en mos, kuist vuil geworden zeil, oksels en boorden van kleding en haalt inktvlekken uit meubelstoffen.

Inktvlekken scoorden hoog op de tiplijst. Naast azijn schijnen ook jenever, weken in melk of karnemelk, of een dopje spiritus met een drupje ammonia erin goed te werken, net als citroensap, groene zeep en gedenatureerde alcohol, alsmede ongezouten kooknat van witte bonen, dat ook schijnt te helpen tegen walnootvlekken. Ik wist niet dat walnoten vlekken geven, maar ik zou vooral graag weten wat witte bonen onderscheidt van de bruine variant of kikkererwten.

Twee andere volmaakte wondermiddelen volgens Trouwlezers zijn good old soda en groene zeep. Soda wordt mijn favoriet, schat ik zo in. Het stinkt niet, zit in een handig busje of zakje en kost weinig. Hoor en huiver wat je er allemaal mee kunt: thee-aanslag verdwijnt als sneeuw voor de zon door kokend water met een eetlepel soda erop te gieten en een uurtje te laten weken. "Deze tip voldoet aan je eis, het kost geen moeite", meldt een lezeres vrolijk. Ook aangebrande pannen, vieze gaspitten, verstopte gootstenen en doucheputjes, kalk- en vetvlekken en stinkende mosterdpotjes hebben geen verweer tegen soda opgelost in kokend water.

Niet iedereen ziet trouwens het belang van lege mosterdpotjes: "Wat moet je eigenlijk met een stinkend ex-mosterdpotje? Lekker wegbrengen naar de glasbak", schrijft een lezer, die waarschijnlijk nooit zelf jam maakt. Iemand meldt gemalen koffie, weer een ander schrijft dat ze lege mosterdpotjes een week lang in de tuin omgekeerd op vochtige grond plaatst tegen de stank. Een echte diehard.

Groene zeep bestaat vloeibaar en als dikke klodderzeep. De klodders worden het vaakst genoemd: "Om alle mogelijke vlekken in textiel mee in te smeren en daarna gewoon met zeep en al in de wasmachine. Ook voor muurvlekken, badkamer en aanrecht. Het is ook een pijnstillende brandzalf." Triomfen worden ook gemeld over verfvlekken op stenen vloeren, laminaat, vieze aangebrande (koeken)pannen, vette handen, gaspitten, balpen- en olievlekken. Niemand schrijft dat groene zeep stinkt, wat het wel doet en de reden is dat ik het zelf niet graag gebruik.

Minder bekend, maar simpel en effectief is citroen: doorgesneden in de oven tegen vette aanslag, in de vaatwasser tegen kalk en algen, bij vastgeroeste schroeven, vieze geurtjes, en om koper mee te poetsen.

Een lezer schrijft over wondermiddel Natufix of Treffer, verkrijgbaar in bouwmarkten, dat claimt biologisch afbreekbaar te zijn, naar citroen ruikt en olie, vet, teer, kauwgom, verf, viltstift, rode wijn en aangekoekte ovens aanpakt.

Nog meer? Ja het houdt niet op. Bbq-reiniger, Kruidvat wondersponsjes, wasbenzine of staalwol tegen vet, ossengalzeep bij chocolade- en andere kledingvlekken, Biotex tegen kaasrestjes op borden, Ecover wc-reiniger een paar uur laten intrekken tegen gele doucheranden.

Ook opvallend: tandpasta om zilver te laten glanzen, wat ook kan met kokend water, soda of azijn en aluminiumfolie. Het laatste scheelt vast poetswerk, maar gezond schijnt het niet te zijn en je zilverwerk wordt er niet beter van, hoor ik van een juwelier. Braaklucht in je auto bestrijd je met ammonia verdund met water.

De laatste tip komt uit Ierland: Bread Soda of sodium bicarbonaat. Spul om mee te bakken, maar het schijnt ook geweldig te werken tegen vieze afzuigkappen en verder alles wat maar vet is, geurtjes in de koelkast, vuile vloeren en luieruitslag.

De lezeres die deze tip stuurde kocht het ook eens bij een Nederlandse drogist. Ze schrijft: "Die was minder goed dan de Ierse en erg duur. Verbergt de Nederlandse schoonmaakindustrie dit voor ons? De gegevens op mijn Ierse pakje zijn Shamrock Foods Ltd, Merrywell Industrial Estate, Ballymount, Dublin 12. Als u het gaan invoeren, stuurt u me dan ook wat?"

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden