Nutteloze kennis

Verdwenen dorpen, opgeslokt door de zee

Charmant straatje in Wakkerdam. Beeld Trouw
Charmant straatje in Wakkerdam.Beeld Trouw

Over de herkomst en de geschiedenis van plaatsen met namen als Tweehuizen, Driehuizen, Vier-, Vijf-, Zeven-, Acht- en Negenhuizen valt heel wat te verhalen. Veel minder is dat het geval met gelijknamige plaatsen die in de loop der eeuwen verdwenen zijn. Opvallend is wel dat er veel buurtschappen en gehuchten ‘Zevenhuizen’ verloren raakten.

Frans Nieuwenhuis

Zo noemen middeleeuwse bronnen een dorpje Sevenhusum. Dat lag, toen de Zuiderzee nog land was, in de buurt van Urk. Met de Zuiderzee verdween het onder water. Datzelfde lot overkwam Bidningahusum en Nagele, namen die we nu weer terugvinden in de Flevopolder. Details hierover vertelt ons Bert Stulp in zijn boek ‘Verdwenen dorpen’.

In 1570 verdween het dorp Callantsoog in zee. Op zoek naar een woonplaats bezette de bevolking, samen met de Watergeuzen, het in de duinen bestaande gehucht Sevenhuysen, waarvan de naam in onbruik raakte.

Gehucht

Tijdens de fameuze stormvloed van 1825 die heel West-Europa teisterde, verdween het gehucht Zevenhuizen bij Kampen onder water: ‘Reeds des Vrijdagsmorgen, den 4 Februarij, tussen 11 en 12 uur, kwamen een Zandman met vrouw en zoon, benevens een knecht en twee meiden, om, veertig stuks vee verdronk insgelijks, behalve als bij toeval een oud paard.’

Maar ook in recentere tijden moeten er veel gehuchten of buurtschappen ‘Zevenhuizen’ verdwenen zijn. Dat valt af te leiden uit straatnamen als Zevenhuizerstraat, Zevenhuisterweg en Zevenhuizenseweg, die alom in den lande voorkomen waar geen Zevenhuizen meer te vinden is. De straatnaam Zevenhuizen op Schiermonnikoog en in Grou, Werkendam en Heiloo is afkomstig van de oorspronkelijke buurtschappen die door de nabijgelegen dorpen opgeslokt zijn. Het straatje in Werkendam (zie foto) is erg charmant!

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden