Verdwaalde monniksgier strandt op Maasvlakte

De jonge monniksgier die in juli in Nederland terechtkwam, is gisteren neergestreken op de Maasvlakte. Volgens waarnemers oogt het dier zwak. De vogel heeft waarschijnlijk al twee dagen niet gegeten en volgens de informatielijn van de Dutch Birding Association (DBA) lijkt het plaatselijke vogelaars verstandig hem wat rust te gunnen.

Mocht de vogel sterven, dan blijkt hem uiteindelijk hetzelfde lot beschoren als de eerste monniksgier die ooit in Nederland werd gezien: in oktober 1948 kwam een monniksgier om bij Beneden-Leeuwen (Gld.). Het verschil is dat deze vogel werd geschoten, wat gezien de aandacht en de beschermde status van de soort nu niet te verwachten is.

De monniksgier, die op grond van het verenkleed vorig jaar geboren moet zijn, heeft sinds 13 juli een opmerkelijke zwerftocht achter de rug. Het dier heeft door zijn uitgebreide omzwervingen vrijwel alle landelijke vogelaars aan zich verplicht, en prijkt intussen op menig life list.

Ontdekt op de kwelders bij Ferwerd (Fr.), waar hij zich ophield bij dode schapen, zakte hij na enige tijd af richting Afsluitdijk. Vanaf 25 juli verbleef de gier in Noord-Holland. Op de Stevin-sluizen nabij Den Oever verbleef hij op een dammetje, waar hij zich tegoed deed aan dode eidereenden. De zwerftocht ging verder en zaterdag 29 juli overnachtte de vogel op het Forteiland in de havenmonding van IJmuiden. Vele tientallen waarnemers verzamelden zich de volgende ochtend bij de vuurtoren van IJmuiden om de vogel, met een spanwijdte van bijna 3 meter, te zien vliegen. Dat lukte eerder dan verwacht, doordat een binnenkomend passagiersschip de meute aanzag voor afhalers en een lange stoot op de hoorn gaf. De gier schrok zichtbaar en vloog naar een meeuwenkolonie, waar hij onder meer een jonge, levende vogel onder een struik vandaan plukte en opat.

Nog dezelfde middag vloog de monniksgier, waarvan de herkomst wel altijd onbekend zal blijven, weer naar het noorden. De dagen erna zou hij Texel, Vlieland en Terschelling aandoen. De waarnemers konden het dier bij wijze van spreken opwachten; vrijwel altijd verried een escorte van soms duizenden alarmerende vogels de 'vliegende plank'. Op Texel was nog even sprake van verwarring, doordat op dezelfde dag ook een andere aaseter werd waargenomen: een vale gier.

Afgelopen zaterdag nam de monniksgier afscheid van de Waddeneilanden. Via de kust van Noord-Holland kwam hij terecht in de omgeving van Katwijk, om gisteren de Nieuwe Waterweg over te steken en voorlopig te stranden nabij de vuurtoren op de Maasvlakte. Gezien het feit dat de vogel zichtbaar verzwakt lijkt, zou de dwaalgast hier wel eens zijn Waterloo kunnen vinden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden