Verdwaald in het grote cijferbos

Staatssecretaris Frans Weekers werkte zichzelf zodanig in de nesten dat hij wel moest aftreden. Maar hij kreeg ook geen steun van de coalitie.

TEKST LEX OOMKES

Wat een niet al te moeilijk debat leek, werd uiteindelijk het politieke Waterloo van Frans Weekers. Kamerleden zijn de dag na zijn aankondiging af te treden nog niet over hun verbazing heen. Het leek aanvankelijk niet al te moeilijk de Tweede Kamer tot rust te krijgen, maar uiteindelijk werkte de VVD-politicus zich steeds meer in de nesten. Na de eerste ronde van het debat over de problemen met de toeslagen was er geen houden meer aan.

Het was gisteren niet de eerste keer dat Weekers zichzelf in de politieke problemen bracht door zijn optreden in de Kamer. Veel van zijn optredens werden gekenmerkt door chaos. De staatssecretaris was geen kei in dossierkennis. Het kostte de Kamer vrijwel altijd de grootste moeite voor de hand liggende toezeggingen los te krijgen.

Zo ook woensdagmiddag en -avond. Weekers riep vorige week voor de camera's van RTL en de NOS, bepaald nog niet op de hoogte van de details, dat het vooral aan al die mensen zelf lag als ze nog geen huur-, kinderopvang- of zorgtoeslag gekregen hadden. Dan hadden ze niet gereageerd op de brief van de Belastingdienst met de vraag een bankrekeningnummer op te geven. En bovendien, fraudebestrijding bij de toeslagen was nu de absolute prioriteit. Wat Weekers suggereerde: Zo erg is het dan niet om twee maanden zonder toeslag te doen.

Weekers wist toen nog niet dat het echter voor een groot deel aan de Belastingdienst zelf lag. Twee grote incidenten met de computers hadden voor enorme vertraging gezorgd.

Voor veel Kamerleden was het duidelijk. Weekers hoefde niet veel meer te zeggen dan dat hij een verkeerde voorstelling van zaken gegeven had, dat hij zich wilde excuseren tegenover mensen die zich onheus bejegend voelden en dat hij met nog grotere inspanning aan een oplossing zou gaan werken.

Maar zo ging het niet. Het excuus kwam er heel aarzelend en summier uit. Weekers bleef hameren op fraudebestrijding en hij verdwaalde in het grote bos van de cijfers.

De staatssecretaris werd daarin trouw bijgestaan door de coalitiepartijen VVD en PvdA. Als fraudebestrijding voorrang krijgt, kunnen er vervelende bij-effecten zijn, was ook hun stelling.

Daarmee was de inbreng van de twee partijen ook wel klaar. VVD-Kamerlid Helma Neppérus en haar PvdA-collega Henk Nijboer staken geen hand uit om Weekers te hulp te komen, daarmee de indruk wekkend dat een eventueel vertrek van de Limburger een te overzien verlies zou zijn.

Die indruk werd nog eens versterkt door de enige interventie, die Nijboer wel pleegde. De staatssecretaris, aldus Nijboer, moest voortaan wekelijks aan de Kamer rapporteren hoe hij de problemen te lijf zou gaan. Prima, vond Weekers, dan kan ik mooi laten zien hoe voortvarend we het vanaf nu aanpakken.

Voor de oppositie was echter duidelijk wat dit werkelijk betekende: Weekers stond onder streng toezicht. ChristenUnie-Kamerlid Carola Schouten: "De staatssecretaris is hier eigenlijk op subtiele wijze onder curatele gesteld. Is hij nog voldoende gezaghebbend?" Het was het keerpunt in het debat. Vanaf dat moment was Frans Weekers op weg naar de uitgang.

D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold belde tegen de tijd dat de eerste ronde van het debat afliep met VVD-collega Halbe Zijlstra en meldde hem dat D66, anders dan de partij bij het ingaan van het debat van plan was, een motie van wantrouwen zou steunen. Fractievoorzitter Arie Slob van de ChristenUnie pleegde eenzelfde telefoontje.

Bij de PvdA wordt in alle toonaarden ontkend dat er een hogere strategie achter de interventie van Nijboer zat. Hij was gewoonweg al het gesteggel over cijfers zat en wilde door een wekelijkse rapportage te vragen het debat vooruit helpen, is de lezing. Feit is dat hij wel werd omringd door de leden van het fractiebestuur Martijn van Dam en Roos Vermeij.

Hetzelfde bij de VVD. Weekers had van ons niet weg gehoeven, aldus Halbe Zijlstra gisteren. Feit is echter dat de bewindsman van de eigen fractie geen enkele steun kreeg en dat de liberalen met de armen over elkaar toekeken hoe Weekers zichzelf steeds verder in de moeilijkheden werkte.

Het is, ook volgens Kamerleden uit die fracties, veel te kort door de bocht te stellen dat Weekers het veld diende te ruimen louter en alleen omdat de drie gedoogpartijen, die de begroting voor dit jaar steunen, dat aangaven.

Het vertrek van Weekers is een geïsoleerd politiek incident. Voor de verhoudingen binnen de coalitie en tussen de coalitie en de drie gedoogpartijen verandert het ontslag niets. Het moest er een keer van komen na al die debatten over wat er allemaal fout ging rond de toeslagen. Voor de zomer overleefde Weekers nog een motie van wantrouwen naar aanleiding van de fraude van Bulgaarse bendes. Het beeld van hele Bulgaarse dorpen met oranje ING-pasjes in de hand deed de Kamer gruwen.

De staatssecretaris had kunnen weten dat er woensdag grootse gebaren verwacht werden. Dat hij dat niet kon opbrengen, is de oorzaak van zijn val geweest.

Frans Weekers tijdens het voor hem fatale debat over de problemen met de toeslagen voor huur, zorg en kinderopvang.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden