Verduurzaamd hout mag niet worden versnipperd

HAAG - De Raad van State vindt dat verduurzaamd hout niet langer mag worden versnipperd. Met wolmanzouten behandeld hout moet worden afgevoerd als chemisch afval. Het College voor de toelating van bestrijdingsmiddelen (Ctb) wil een verbod op behandeld hout voor particulieren.

LOUIS CORNELISSE

Het ministerie van Vrom ziet in de uitspraak geen aanleiding het beleid te veranderen. “Bouw- en sloopafval wordt gestort. Verduurzaamd hout van particulieren wordt met ander huishoudafval verbrand”, licht de woordvoerster van milieuminister Pronk toe. Als het Ctb zijn zin krijgt, is er geen versnipperprobleem meer. Dan kan er geen behandeld hout meer tussen het particuliere afval zitten.

De Raad van State acht de kans groot dat bij het shredderen van geïmpregneerd hout, gevaarlijke stoffen als arseen, chroom IV en koper vrijkomen en ongecontroleerd in het milieu komen. Met de uitspraak kunnen provincies via vergunningen maatregelen nemen, zegt de woordvoerder van milieuminister Pronk.

In Brabant heeft de uitspraak geleid tot het stilleggen van zeven houtversnipperaars. Zuid-Holland onderzoekt of de installatie van BFI in Delft vergelijkbaar is met de Brabantse. In Gelderland wordt gezocht naar een oplossing voor de Epon-elektriciteitscentrale. Daar worden afvalhoutsnippers gebruikt als bijstook. Daar zou ook vermalen geïmpregneerd hout tussen kunnen zitten, waardoor de schoorsteen de stoffen de lucht in blaast.

Verbieden

De uitspraak spoort met het voornemen van het College voor toelating bestrijdingsmiddelen (Ctb) om het gebruik van wolmanzouten te verbieden. Beide colleges zien het als een probleem dat verduurzaamd hout in de afvalfase vrijwel niet te onderscheiden is van onbewerkt hout. De Raad van State acht scheiding van chemisch en natuurlijk hout 'niet handhaafbaar'.

Uit Ctb-onderzoek blijkt dat het 'omgaan' met het bewerkte hout geen ernstig ongezonde effecten heeft. Voor kinderen geldt dat zij via (nieuwe) speeltoestellen door de mond te veel arseen binnen krijgen. “Dit duidt op een potentieel gezondheidsrisico.”

Het college gaat het gebruik van verduurzaamd hout in speeltoestellen verbieden. Het verbod zal worden uitgebreid naar alle particulier gebruik van bewerkt hout. Een datum is nog niet vastgesteld. “Wanneer beroepsprocedures zijn afgerond, wordt het verbod algemeen”, zegt Ctb-voorzitter prof. dr. J. H. Koeman. Het Ctb mikt op het jaar 2000.

In een brief aan de Kamer wijst het ministerie van Vrom erop dat de alternatieven voor het zo populaire 'Gamma tuinhout' niet voor het oprapen liggen. Er zijn wel andere bewerkingen mogelijk, maar die hebben ook negatieve milieu-effecten.

- Pagina 12: Het hout rot niet, maar is puur gif

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden