Weblog

Verdubbelen maar met die zonnepanelen!

Zonnepanelen veroveren ook mijn buurt. Na mijn twaalftal uit 2011 (achtergrond) nam ook een buurman ze (voorgrond) en inmiddels liggen ze ook op het dak ertussen en bij overburen. Beeld Vincent Dekker
Zonnepanelen veroveren ook mijn buurt. Na mijn twaalftal uit 2011 (achtergrond) nam ook een buurman ze (voorgrond) en inmiddels liggen ze ook op het dak ertussen en bij overburen.Beeld Vincent Dekker

Nederland is traag op gang gekomen met zonne-energie, maar sinds 2010 is ons zonnevermogen elk jaar ruwweg verdubbeld. Dat kan natuurlijk niet doorgaan, zou je denken. Nou, het tegendeel is waar. Verdubbelen dus maar!

In 2010 stonden in Nederland zonnepanelen met een totale capaciteit van zo'n 90 megaWattpiek (MWp). Het jaar erna was het ongeveer 150 (mede dankzij mijn 2,76 kWp...), in 2012 al 370 en eind vorig jaar zelfs 700 MWp, pakweg acht keer zo veel als in 2010, zo kunt u onder meer aan deze graphic zien.
De groei zit er dus aardig in. Temeer daar de hoeveelheid stroom die per jaar per kiloWattpiek (kWp) in feite wordt geleverd inmiddels geen 700 kWh meer is maar 875 kWh (bij mij 920), oftewel een kwart meer. Daarmee is de hoeveelheid zonnestroom in Nederland in drie jaar dus vertienvoudigd.

Volop groeiruimte
Niet gek dus dat sommige deskundigen zich begonnen af te vragen hoe lang deze groei nog zo door zou kunnen gaan. Met name het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en onderzoeksbureau DNV-GL hebben dat in een rapport op een rij gezet. Hun conclusie: we kunnen nog flink doorgroeien.

Even een paar cijfers op een rij. Eind 2013 hadden we dus 700 MW aan zonne-vermogen. Voor wie denkt dat dat veel is: het levert maar 0,55 procent van ons stroomverbruik. De verwachting is dat we in 2020 4 GW hebben (4000 MW) en in 2030 20 GW. Maar als we nog even blijven verdubbelen, dan gaan we (afgerond) van 1,4 in 2014, via 2,5 ,5 en 10 naar 20 GWp al in 2019. Zou dat een probleem zijn?
Niet echt. PBL en DNV gaan ervan uit dat we 16 GWp in Nederland probleemloos kunnen integreren. Daarna moeten we wat maatregelen nemen. Dan wordt er namelijk op de meest zonnige uren van het jaar meer stroom het net opgestuurd dan waarvoor het net is ingericht (de maximale stroomvraag op een winterdag).
Wat je dan zou kunnen doen is op die meest zonnige uren de capaciteit van de installatie aftoppe, aldus de onderzoekers. Dat hoef alleen op die paar spaarzame momenten in het jaar, en scheelt over een heel jaar pakweg 3 procent aan stroom die je moet 'weggooien'.

Niks weggooien
Maar weggooien van groene stroom blijft zonde, dus dat gaan we weldra voorkomen dankzij batterijen thuis en in de wijk. Hoe meer batterijen, bijvoorbeeld van elektrische auto's, hoe meer we kunnen produceren zonder dat het net wordt overbelast. De was doen en taarten bakken als de zon hoog aan de helmel staat is dan ook slim.
Met batterijen en slimheid, eventueel aangevuld met wat aftoppen, kunnen we al naar 40 MWp uitbreiden. En voegen we omzetting van stroom in waterstof/aardgas toe, dan kunnen we nog veel verder komen. Bijvoorbeeld naar 150 GWp, waarmee we in principe het hele stroomverbruik van Nederland zouden dekken. Ik denk weer even aan Ameland en mijn eigen Bergen...

Niet te voorzichtig svp
Nou blijven we de komende jaren natuurlijk niet verdubbelen. Maar dat we in 2020 op 4 en in 2030 op 20 GWp zitten, wat de onderzoekers als uitgangspunt nemen, lijkt me wat te voorzichtig. De batterijprijzen dalen snel, de elektrische auto wint terrein, en de panelen worden ook niet duurder. Ik zou zeggen: voorlopig maar blijven verdubbelen!

Wilt u af en toe een tussendoortje zonnenieuws, kijkt dan ook op eens naar VincentDekker4 op Twitter.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden