'Verdovend gas voor zwarte bevolking'

JOHANNESBURG (AFP) - De militaire autoriteiten onder het Zuid-Afrikaanse apartheidsregime hebben destijds wetenschappers gevraagd een verdovend gas te fabriceren om de 'opstandige geest te neutraliseren' van de zwarte bevolking. Dat is gisteren onthuld door generaal Constand Viljoen, voormalig chef van de strijdkrachten.

De generaal, die tegenwoordig het ultra-conservatieve Vrijheidsfront leidt en een zetel bezet in het parlement, zei dat hij op deze manier 'een herhaling van het bloedbad van Sharpville' wilde voorkomen. Bij die betoging in 1960, die hard werd neergeslagen door de politie, vielen 69 doden en 200 gewonden. “Het ANC en de revolutionairen organiseerden grote manifestaties en ik wilde niet dat die opnieuw uitliepen op een bloedbad”, lichtte hij gisteren toe in een interview met het dagblad Star.

Dit “zuiver defensieve” plan had hij voorgelegd aan dr. Wouster Basson, chef van het zevende medische bataljon dat speciaal belast was met wetenschappelijk onderzoek.

Vorige week publiceerde de Star berichten dat de ploeg van Basson dodelijke chemische stoffen had getest op mensen om “medische oplossingen te vinden voor politieke probelemen”. Die proeven zouden zijn genomen op politieke gevangenen, op Zuid-Afrikaanse soldaten en op Bosjesmannen. Een dodelijk mengsel van kwik en thallium zou op deze manier getest zijn op Zuid-Afrikaanse soldaten in Angola en op Namibische onafhankelijkheidsstrijders van de Swapo. De Star baseerde zich bij die onthullingen op niet nader genoemde militaire bronnen.

Dr. Basson heeft onlangs bekend leiding te heben gegeven aan wetenschappelijk onderzoek ten behoeve van clandestiene militaire operaties, maar hij verzekerde dat dit werk “niet gericht was op het doden maar op het beïnvloeden van de offensieve capaciteiten van de vijand”. Hij moet binnenkort voor de Waarheidscommissie verschijnen om tekst en uitleg te geven over de activiteiten van het zevende bataljon. In een geheim rapport uit 1992, uitgebracht onder verantwoordelijkheid van de huidige staatssecretaris van defensie, generaal Pierre Steyn, wordt de speciale eenheid onder meer beschuldigd van het leveren van gif aan de geheime poilitie, die er anti-apartheidsactivisten mee zou hebben vergiftigd. Ook zou de eenheid een chemische bom hebben gemaakt die werd gebruikt tegen Mozambikaanse onafhankelijkheidsstrijders van het Frelimo in de jaren tachtig.

Generaal Viljoen heeft, zonder nadere precisering, toegegeven dat hij op de hoogte was van de activiteiten van het zevende bataljon. Hij heeft de Waarheidscommissie gevraagd hem politieke amnestie te verlenen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden