Verdonk in haar toren

Minister Verdonk zegt in het interview met Trouw (4 februari): 'Dan lees ik in het dossier van de Immigratie- en Naturalisatiedienst een heel ander verhaal over dat zelfde geval.' Waarmee zij bedoelt dat wat de IND zegt waar is, en wat ze in de samenleving hoort, niet.

Maar wat dit voor gewone mensen betekent, blijft buiten beschouwing. Mensen die murw worden, geen vertrouwen meer in de politiek hebben.

Als Nederlander heb ik meegemaakt hoe mijn land, de IND in dit geval, met mensen omgaat. Met mijn vrouw. Hoe zij een harde gevoelloze brief krijgt, waarin staat dat zij binnen 24 uur het land moet verlaten. Terwijl mijn vrouw haar stappen in de procedures naar beste weten heeft gezet. En terwijl de IND-rapporten niet altijd met de werkelijkheid overeenkomen.

Ik kijk terug op twee procedures waarin de IND de behandeltermijn heeft overschreden. Bij één daarvan is de behandeltermijn van 10 weken met 1 jaar en acht maanden overschreden. De andere met een halfjaar. Wat doet de IND: 9 dagen voordat ons beroep behandeld wordt, krijgen we een brief dat de IND zijn beslissing heeft ingetrokken en 'dus' aanneemt dat wij ons bezwaar intrekken. Zit je zo lang te wachten en dan haalt men de poten onder je stoel vandaan.

Ik ben toch naar de rechtbank gegaan. Daar raakte de rechter in de war van alle stukken. Voor de tweede keer had de IND niet gezien dat we een tweede procedure hadden lopen en de rechter kon het ook niet meer volgen.

En nu heeft mijn vrouw tegen ieders verwachting in haar vergunning. Daar zijn we natuurlijk heel blij mee. Maar dan houdt minister Verdonk een kwetsend verhaal vanuit de traditionele bestuurstoren. Het wordt tijd dat 'de politiek' haar ogen opent, en als mens gaat optreden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden