'Verdiensten kolonel onvoldoende meegewogen bij afnemen VGB'

Richard van Harskamp Beeld ANP

De verdiensten en inzet van voormalig bevelhebber van de Nederlandse troepen in Uruzgan, Richard van Harskamp, zijn te weinig meegewogen in het besluit om zijn 'verklaring van geen bezwaar' (VGB) in te trekken. Dat benadrukte zijn advocaat Michael Ruperti woensdag bij de bestuursrechter in Breda. Van Harskamp werd daarom uit zijn militaire functie ontheven.

Het VGB van de kolonel is ingetrokken, omdat hij zich in 2010 en 2011 schuldig heeft gemaakt aan in totaal vijf geweldsdelicten. Hij mishandelde onder meer drie keer zijn levenspartner. Zonder VGB mag Van Harskamp niet meer in het leger functioneren. Daarom vecht de kolonel het besluit van intrekking van zijn VGB bij de bestuursrechter aan.

Ruperti wees er onder meer op dat Van Harskamp zelf hulp bij defensie heeft gezocht voor zijn problemen en dat hij daar hard aan heeft gewerkt. Voor de landmacht zelf waren zijn veroordelingen ook geen reden voor ontslag.

Ministerie van Defensie
Het ministerie van Defensie heeft in de ogen van Ruperti de extreme omstandigheden op de missies van Van Harskamp in Irak en Afghanistan in het besluit om de VGB in trekken, onterecht onderbelicht. 'Defensie heeft hier niet voldoende belang aan gehecht', concludeert de advocaat, doelend op het goede functioneren van de kolonel tijdens deze moeilijke missies. Om dit argument kracht bij te zetten, was de publieke tribune van de rechtszaal in Breda overladen met militairen die Van Harskamp steunden. Generaal Otto van Wiggen gaf tijdens de zitting aan hoe uitmuntend Van Harskamp altijd als militair heeft gefunctioneerd.

Landsadvocaat Eric Daalder pareerde namens het ministerie van Defensie dat het er niet om gaat hoe Van Harskamp in het verleden heeft gefunctioneerd. 'Over het verleden alleen maar lof. Maar daarna kwamen de geweldsdelicten en moet er nu een nieuwe afweging worden gemaakt.'

Van Harskamp betuigde spijt voor zijn misdragingen. 'Ik praat het niet goed, maar ik heb zelf professionele hulp gezocht en mijn straf ondergaan.' Hij vindt het erg dat hij alleen binnen de krijgsmacht kameraadschap heeft gekregen, maar dat 'Defensie' hem heeft neergezet als 'crimineel'. 'Dat heeft me zeer geraakt. Toch heeft dat mijn loyaliteit aan de minister niet aangetast en kan ik verder als militair.'

De uitspraak is 26 maart.

 
Ik praat het niet goed, maar ik heb zelf professionele hulp gezocht en mijn straf ondergaan
Richard van Harskamp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden