Verdienstelijk debuut KVS op hoogste niveau

Van onze korfbalmedewerker SCHEVENINGEN - Rohda-coach René Kruse ging zaterdagavond eten bij zijn collega Hans Heemskerk van KVS. Beide ex-internationals konden zodoende tussen soep en toetje mooi even de ontmoeting tussen hun ploegen eerder op de dag nabeschouwen.

Kruse en Heemskerk kennen elkaar door en door. Vele jaren waren zij als spelers elkaars tegenstanders. Vaak won Kruse met Rohda, maar Heemskerk wist met Fortuna de Amsterdammers meer dan eens uit een finale te houden. Heemskerk, zaterdag: “Ik denk dat ik meer finales heb gespeeld dan René”.

Dit jaar zit een finaleplaats er voor Heemskerk niet in. De Delftenaar traint voor het tweede jaar KVS, dat op het hoogste niveau debuteert. En hoe verdienstelijk het resultaat van de wedstrijd tegen Rohda, een 12-11 verlies, ook is, KVS komt toch nog heel wat te kort. Heemskerk ziet een optreden in de degradatieklasse na de winter al hangen, maar hoopt daar dan toch te overleven. Gezien de bezieling van zijn ploeg is die kans wèl reëel.

Terecht maakte hij na afloop zijn ploeg een groot compliment. KVS liet zich aanvankelijk overdonderen door de reputatie van Rohda, stond halverwege drie punten achter, maar begreep in de tweede helft dat Rohda wel roemrucht, maar niet onverslaanbaar is. Dat leverde na de gelijkmakende 7-7 een meer boeiend dan fraai duel op, waarin KVS het zoet van de winst wel even rook, maar toch niet proefde. Bij 108 achter en nog een kwartier te gaan greep Kruse in en stuurde hij de geslepen Lauf naar het front.

De routine van Lauf die in dezelfde minuut al een strafworp versierde (in rechte lijn naar de paal en dan maar wachten tot je gepakt wordt), knakte KVS. De zenuwen sloegen toe, overleg in het spel verdween en Rohda was ervaren genoeg om dat haarfijn aan te voelen. De schutterende Engelse fluitist Allan werd bekwaam uitgespeeld en dus werd het 11-11 en vlak voor tijd 11-12, zoals dat zo vaak gaat, wanneer een debutant dreigt te stunten tegen een kampioensfavoriet.

Rohda kreeg daarmee meer dan het verdiende, al vond Kruse de twee punten wel terecht. “Wij hebben verdiend gewonnen, gelet op de manier waarop wij terugkomen van twee punten achter en we de wedstrijd uitspelen. Dat was professioneel. Meer dan de arbitrage, want die was onder de maat. Ik geef toe dat wij beneden ons niveau speelden, maar laat ik dan maar zeggen dat we ons aan die Engelse fluitist hebben aangepast.”

Ook Heemskerk had geen goed woord over voor Peter Allan, die hij als 'Engelse paardevijg' bestempelde. “Dit noemen ze dan hoofdklasse. Ik zeg niet dat we door hem verloren hebben, maar het was absoluut niet meer te volgen. We moeten nu toch eens bij de bond protesteren dat dit niet meer kan.”

Wat ook niet zou moeten kunnen, is het veld waarop KVS zijn thuiswedstrijden afwerkt. Het Scheveningse duingebied eindigt in het Westbroekpark, waar KVS speelt. Een uitloper maakt dat het veld een hoogteverschil kent tussen beide palen. “Spelen we vandaag heuvelopwaarts of niet, coach”, schijnen de spelers voor de wedstrijd te vragen.

KVS is erg ongelukkig met deze situatie en vreest dat het dat ook nog wel een tijdje zal blijven. Na een lijdensweg van vijf jaar was er eindelijk toestemming van de gemeente om een kunstgrasveld aan te leggen, maar nu ligt de buurt weer dwars. Wijkbewoners vrezen dat de glooiing uit het Engelse landschap zal verdwijnen als een geëgaliseerd veld met kunstsprieten wordt aangelegd en zijn bovendien afkerig van het idee dat er kleurverschil tussen het echte en het groene gras zal ontstaan. De te hulp geroepen rechter heeft inmiddels een procedurefout ontdekt en zo dreigen de plannen van KVS op de lange baan geschoven te worden.

Voor de club is dat jammer, want KVS floreert en is in opkomst. De ploeg die naar de hoofdklasse promoveerde, bleef vorig jaar op het veld ongeslagen. Dit jaar moet er een zaaltitel bijkomen, staat in de planning. De ploeg is jong, gemiddeld 22 jaar, en heeft in Riko Kruit, Sandra Kragt en Jenny Pronk prima troeven voor de toekomst. De inbreng van ervaren spelers als GeertJan Dijkhuizen en Erik Snaphaan en de komst van Patricia de Zoete geeft de ploeg het evenwicht dat zij nodig heeft.

Een andere debutant, NKC'51 uit Nijverdal, hield het gevreesde PKC op 11-11. PKC was eigenlijk niet klaar voor de eerste competitieronde. Roelofs arriveerde pas deze week uit het buitenland, de twee nieuwe speelsters moeten nog acclimatiseren en bovendien ontbreekt Erik Simons. Dat laatste is het treurige gevolg van een aantal anonieme dreigbrieven die de Papendrechter ontving. Zijn optreden in het veld wordt daarin betiteld als 'onopgevoed' en bovendien staan er bedreigingen in. Het PKC-bestuur wil er niets over kwijt, maar weet dat ook in het verleden in Papendrecht mensen kapot geschreven zijn. Voorlopig mijdt Simons de ploeg. Een te hulp geroepen grafoloog moet nu proberen het PKC-bestuur te helpen bij het vinden van de dader van deze onsmakelijke correspondentie. Coach Crum hoopt zijn speler weer in het veld te krijgen door hem ervan te overtuigen dat langs de kans blijven staan precies is wat de briefschrijver wil.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden