Column

Verdienen naast dieren en ouderen ook kinderen een eigen partij?

Een meisje luncht op haar school in Amsterdam. Beeld ANP
Een meisje luncht op haar school in Amsterdam.Beeld ANP

Jan Nagel wil straks met zijn 50Plus de belangen voor ouderen in de Tweede Kamer behartigen. Sywert van Lienden tracht middels zijn beweging G500 in de politiek voor jongeren op te komen. Voor dieren is er al een partij in het parlement, de Partij voor de Dieren.

Maar voor kinderen is er niets. Niet nodig? De niet-stemgerechtigden hebben het inderdaad ontzettend goed. Daarbij hebben de meeste bestaande partijen veel met de allerjongsten op. Zeggen ze. "Het gaat misschien wel het meest om onze kinderen", schrijft het CDA in zijn programma. PvdA-leider Diederik Samsom zit in de politiek voor zijn dochtertje. VVD en SP buigen zich allebei over de vraag hoe ze Nederland willen achterlaten voor onze kinderen.

Maar stel dat in 2006 niet de Partij voor de Dieren, maar de Partij voor de Kinderen haar eerste stappen had gezet op het Binnenhof. Wat hadden zij dan gedaan? Ze zouden te laat zijn voor de verandering van de Wet Primair Onderwijs, waarin is besloten basisscholen te verplichten kinderen tijdens de lunchpauze opvang aan te bieden.

Deze wetswijziging is momenteel voor veel scholen aanleiding om over te stappen op het continurooster. De pauze duurt dan geen vijf kwartier meer aan tafel bij papa of mama, maar een half uur. Op school. Daar eten ze snel hun boterham. Is dat in het belang van het kind? Heeft het invloed op de leerprestaties? Dat zou de Partij voor de Kinderen hebben willen weten.

Daarna zouden ze het wegbezuinigen van de conciërge en de gediplomeerde gymleraar ter sprake brengen, net als het toestaan van snoepautomaten op school. Ook uitten ze hun zorgen over de peuterspeelzalen. Na het verdwijnen van de kleuterschool in de jaren tachtig is momenteel sprake van een kaalslag bij de peuterspeelzalen. Het aantal is de afgelopen zes jaar gedaald van 1727 naar 1139 locaties.

Maar er is meer dan het onderwijs. De Partij voor de Kinderen zou de internationale media hebben gehaald met haar initiatiefwetsvoorstel om jongetjesbesnijdenis te verbieden. Ze zou de barricaden zijn opgegaan voor Mauro en Jossef en alle andere minderjarige vreemdelingen die al jaren in Nederland wonen.

Speerpunt van de Partij voor de Kinderen? Investeren in innovatie. Voor elk politiek vraagstuk, zoals de energiewinning, het fileprobleem of de ruimtelijke ordening willen ze een oplossing waar de samenleving over 15 tot 20 jaar nog steeds wat aan heeft.

Om innovatie te stimuleren, zou de Partij voor de Kinderen regelen dat het speciaal onderwijs voor hoogbegaafden door het Rijk wordt bekostigd, net zoals dat gebeurt bij kinderen met een achterstand. Vervolgens zit er niet alleen nog geld in het subsidiepotje als André Kuipers is geland, maar ook als een 'anonieme' zonnecellenfabriek het moeilijk heeft. Hoort bij innovatie ook dat vrouwen van zestig jaar middels eiceldonatie nog moeder worden? Volgens de Partij voor de Kinderen niet. Het grote wachten is nu op een volwassene die zich in de politiek hard wil maken voor degenen die nul inspraak hebben. Een lijstverbinding met de Partij voor de Dieren is daarbij prima mogelijk, want kinderen begrijpen er niets van dat kippen, varkens en konijnen in zulke kleine hokjes zitten.

Lex Oomkes is met vakantie. Politiek redacteur Ingrid Weel vervangt hem.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden