Verdienen aan e-boeken blijft lastig

De nieuwe dienst Elly's Choice biedt voor 35,88 euro per jaar iedere maand tien e-boeken aan. De boeken zijn minstens vijf maanden oud. Beeld HH
De nieuwe dienst Elly's Choice biedt voor 35,88 euro per jaar iedere maand tien e-boeken aan. De boeken zijn minstens vijf maanden oud.Beeld HH

Een literaire Spotify noemen de uitgevers het door hen gelanceerde Elly's Choice voor e-boeken. Maar dat is het natuurlijk niet, zegt voormalig adviseur in de boekenbranche Bas Vermond. "Dan zou je als lezer toegang moeten hebben tot honderdduizenden boeken, zoals met muziek het geval is."

Elly's Choice biedt voor 35,88 euro per jaar iedere maand tien e-boeken aan. De boeken zijn minstens vijf maanden oud en een mix van bestsellers en onbekende schrijvers uit de ruif van de twee grote uitgevers achter het initiatief. VBK (eigenaar van onder andere Atlas Contact, Luitingh-Sijthoff en Ambo Anthos) en Dutch Media (Lebowski) zeggen samen dertig procent van de boekenmarkt in handen te hebben.

Meer nog dan op Spotify, lijkt Elly's Choice op ECI, de failliete postorderboekenclub. "Verschil is dat je bij ons niet verplicht bent elke maand iets te kopen", zegt Geneviève Waldmann van Elly's Choice en directeur van Luitingh Sijthoff. "We bieden de titels aan, je kunt kiezen welke je wilt downloaden op je tablet of e-reader."

Kleine markt
Volgens de uitgeefster zitten lezers helemaal niet te wachten op onbeperkt toegang tot boeken. Dat het alleen oudere titels zijn, is omdat Elly's Choice de boekenmarkt niet wil schaden. "Wij denken dat wij meer mensen aan het lezen kunnen krijgen." Een échte streamingdienst voor e-boeken bestaat wel al in het buitenland. Daarmee kun je voor een vast bedrag uit vele titels kiezen. Volgens Waldmann wordt er ook in Nederland over gepraat, maar is er nog geen consensus.

De Nederlandse markt voor e-boeken is nog klein, slechts 5 procent wordt digitaal aangeschaft. Voor 9 van de 10 e-boeken die in omloop zijn, is geen geld betaald. Zo gaan er usb-sticks rond waar soms wel 4000 boeken op staan. Waldmann: "Ook voor die groep bieden wij een goed en goedkoop alternatief. Want met duizenden titels zie je toch door de bomen het bos niet meer?"

De fictieve persoon Elly geeft advies op de website. Waldmann: "We hebben er lang over gepraat of het een man of een vrouw moest zijn. Uiteindelijk kozen we voor een vrouw. Tachtig procent van de lezers is vrouw. Zij kiezen ook vaak de boeken uit voor man en kinderen."

Beperkte levering
Het ei van Columbus voor de boekenbranche is Elly's Choice niet, zegt Vermond. Er zijn meer uitgeverijen die met hetzelfde idee rondlopen. "Het is een race geweest. Elly's Choice is nu de eerste en krijgt de meeste aandacht. Maar het is eigenlijk niet meer dan een uitgeverij die een webwinkel begint."

Volgens bibliothecaris Jan de Waal, die alles bijhoudt op het gebied van digitaal lezen, doet Elly's Choice wat de bibliotheek zou moeten doen. "Wij proberen ook e-boeken uit te lenen tegen een vast bedrag per jaar, maar het loopt moeizaam. Dat ligt enerzijds aan de uitgevers, die maar mondjesmaat wilden meewerken en maar beperkt e-boeken leveren. We betalen het tienvoudige voor e-boeken vergeleken met papieren boeken. Het ligt ook aan ons. Zeker in het begin haperde de techniek." Waar de uitgeverijen volgens de wet verplicht zijn tegen een gereduceerd tarief bibliotheken te voorzien van vrijwel alle papieren boeken die uitkomen, geldt dit niet voor e-boeken.

Voorlopig zal het wel even kwakkelen blijven met de Nederlandse e-boeken, denken de kenners. Bijvoorbeeld omdat ze vergeleken het het buitenland nog steeds te duur zijn. Vermond: "Het is moeilijk te accepteren voor mensen dat ze voor een e-boek bijna net zoveel betalen als voor de papieren versie." Dat een grote webwinkel als Amazon, die in de VS de uitgeverijen dwingt de prijs voor e-boeken te verlagen, hier de markt binnenkort bestormt, verwacht Vermond niet. "Daarvoor is ons taalgebied te klein en onze boekenbranche te ingewikkeld georganiseerd."

'E-boeken-marktplaats schendt auteursrecht'
E-boeken zijn inmiddels ook tweedehands te koop, via de website Toms Kabinet. Dat werkt ongeveer zoals Marktplaats: iedere verkoper biedt zijn eigen e-boek aan. Het initiatief was tegen het zere been van de boekenbranche, die vindt dat Toms Kabinet het auteursrecht schendt.

Het Nederlandse Uitgeversverbond probeerde de site via een kort geding te verbieden. De Amsterdamse rechtbank echter staat Toms Kabinet (Deens voor lege boekenkast) toe, in elk geval zolang nog niet duidelijk is hoe het auteursrecht precies werkt bij elektronische boeken. De mensen achter Toms Kabinet willen graag praten met uitgevers en auteursrechtelijke instanties over het afdragen van vergoedingen. Het NUV ziet er geen heil in en kondigt verdere juridische stappen aan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden