Verdiende Griffel voor Jan Paul Schutten

Er was een dichtlab, een danszaal met een gigantische blauwbilgorgel en er liepen zoals gewoonlijk vele kinderen rond die laat op mochten blijven om te feesten en te horen wie dit jaar de Gouden Griffel zou winnen.

Die wordt elk jaar op het Kinderboekenbal, de aftrap van de Kinderboekenweek, bekendgemaakt. Het geheim werd dit jaar bewaakt door de Koninklijke Marine, die een maand geleden een kist met verzegelde enveloppe van grote hoogte in zee had geworpen, zoals een spannend filmpje moest doen geloven. Wanneer en hoe het ding weer opgevist was, bleef onduidelijk, maar op zeker moment stapten een kikvorsman en een streng ogende marinecommandant er het podium mee op. „Is dit nu de meest nuttige actie van de afgelopen jaren?”, vroeg Margreet Dolman, die de avond presenteerde in een joyeus rood gewaad dat prettig contrasteerde met de formele marinekapel die de muziek verzorgde.

Jan Paul Schutten (1970), die al meer non-fictie voor kinderen op zijn naam heeft staan, leek oprecht verrast met de prijs. „Informatieve boeken winnen bijna nooit”. Toch was ’Kinderen van Amsterdam’ ook volgens Trouw-recensent Bas Maliepaard het beste van de lijst met vijf kanshebbers, van wie de auteurs al een Zilveren Griffel op zak hebben. Onder hen waren Sjoerd Kuyper en Edward van de Vendel, dit jaar niet met hun sterkste boek vertegenwoordigd, en Gerrit Komrij, wiens bloemlezing met kinderpoëzie in de kinderboekenwereld omstreden is. En al past Komrij’s turf goed bij het thema van dit jaar, poëzie, bloemlezen is geen schrijven.

Terecht ging de prijs dus naar ’Kinderen van Amsterdam’, een aantrekkelijk verpakte geschiedenis van de hoofdstad aan de hand van verhalen over kinderen die écht in de stad gewoond hebben, zoals Titus, de zoon van Rembrandt. De educatieve waarde van het boek zal de jury vast ook hebben aangesproken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden