Verdere uitbreiding missie buiten Kunduz-stad

Premier Rutte op bezoek in Kunduz Beeld ANP
Premier Rutte op bezoek in KunduzBeeld ANP

In het Afghaanse district Aliabad worden sinds begin deze maand politiemensen getraind door Nederlanders. Het is na Khan Abad het tweede district buiten de hoofdstad Kunduz-stad waar de Nederlanders actief zijn. Dat heeft het kabinet gisteren aan de Tweede Kamer laten weten.

Afhankelijk van de veiligheid zal de politietrainingsmissie stapsgewijs verder worden uitgebreid naar andere districten in de provincie Kunduz, schrijven de verantwoordelijke bewindslieden van Buitenlandse Zaken, Defensie en Veiligheid en Justitie.

In Kunduz-stad hebben inmiddels ongeveer 200 agenten een 8 weken durende basisopleiding voltooid, terwijl nog eens 140 in opleiding zijn. Ongeveer 60 agenten uit Kunduz-stad en Khan Abad hebben de aanvullende 10-weekse opleiding gevolgd. Veertig volgen die opleiding nog. Ook zijn er 125 'maatwerkopleidingen' gegeven gericht op specifieke behoeftes uit de praktijk.

Verder schrijft het kabinet dat van maart tot en met mei verder is geïnvesteerd in het agentvolgsysteem. Dat moet controleren dat door Nederland opgeleide agenten niet worden ingezet voor gevechtssituaties, maar slechts voor civiele taken. Tot dusver zijn er op dit vlak geen schendingen geconstateerd, aldus de brief.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden