Verdere kaalslag in financiële sector

Bijna alle Nederlandse banen geschrapt bij Royal Bank of Scotland

Royal Bank of Scotland (RBS) schrapt in Nederland nagenoeg alle banen: van de 650 arbeidsplaatsen blijven er 50 over. Het gaat hier volgens de vakbonden vooral om werknemers die door de overname van de zakelijke tak van ABN Amro in 2007 in dienst van RBS zijn gekomen. Veel van hen zullen op straat komen te staan.

Het is de zoveelste klap voor de werkgelegenheid in de financiële sector. Eerder al verdwenen duizenden banen in de branche. Dat banenverlies is nog niet ten einde, waarschuwen de bonden. Doordat steeds meer mensen hun bankzaken online regelen, moeten veel traditionele bankkantoren sluiten. Verzekeraars en de grote banken zien zich genoodzaakt te snijden in hun personeelskosten.

RBS blijft nog actief in Nederland, onder meer met valutahandel en het bedienen van bestaande klanten. Volgens de bonden blijft er nauwelijks iets over van RBS Nederland en zullen er uiteindelijk nog slechts tien tot vijftien banen overblijven.

De operatie in Nederland staat niet op zichzelf: RBS trekt zich terug uit 25 van de 38 landen waar de bank nu bankiert. De 288-jarige Britse bank wilde graag meedoen met de grote zakenbanken Goldman Sachs en JP Morgan, maar ziet die droom in duigen vallen

Helemaal weg gaat RBS uit Centraal- en Oost-Europa, het Midden-Oosten en Afrika.

De Britse bank beperkt zijn internationale zakenactiviteiten in Amerika en Zuidoost-Azië. "De kosten en baten lopen scheef en Royal Bank of Scotland wordt nu op een andere manier ingericht", liet topman Jan de Ruiter weten.

Door onderdelen af te stoten kan RBS kapitaal vrijmaken om meer krediet te verlenen in Groot-Brittannië en Ierland.

Op zijn Britse thuismarkt verdient RBS ook het meeste geld. Vorig jaar haalde de bank daar tachtig procent van zijn inkomsten vandaan, tegen bijna vijftig procent zeven jaar geleden.

RBS kwam, mede door de koop van de zakelijke tak van ABN Amro, bij het uitbreken van de Amerikaanse kredietcrisis in grote problemen.

In 2007 kochten bankverzekeraar Fortis, de Spaanse bank Santander en RBS gedrieën ABN Amro op. Onderling verdeelden zij de bank, RBS werd eigenaar van de zakenpoot. Dat RBS in zwaar weer belandde, kwam deels door de hoge prijs die de bank betaalde voor ABN.

Omdat de angst bestond dat de bank zou omvallen, werd RBS in 2008 genationaliseerd. Nog altijd is de Britse overheid voor bijna tachtig procent aandeelhouder. Sinds 2008 leeft RBS op een streng dieet en stootte het diverse buitenlandse bezittingen af.

ING, dat ook voor miljarden overheidssteun kreeg, moest ook veel buitenlandse bedrijven verkopen.

Vorig jaar draaide RBS voor de zevende opeenvolgende keer met verlies: dit keer 3,5 miljard pond (4,8 miljard euro).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden