Verder van huis was Kim Jong-un nog nooit

Kim Jong-un (links) tijdens zijn ontmoeting vandaag met Lee Hsien Loong, de premier van Singapore.
 Beeld EPA
Kim Jong-un (links) tijdens zijn ontmoeting vandaag met Lee Hsien Loong, de premier van Singapore.Beeld EPA

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en de Amerikaanse president Donald Trump zijn zondag in Singapore geland. Dinsdag hebben de twee er hun veelbesproken topontmoeting. Kim is als leider van zijn land nog niet eerder zo ver van huis geweest.

Redactie

Trump eist dat Kim zijn nucleaire wapenprogramma daadwerkelijk opdoekt in ruil voor verlichting van sancties en voor hulp bij inspanningen het geïsoleerde en berooide stalinistische Noord-Korea te moderniseren.

Kim arriveerde in een Air China Boeing-747 en kwam niet met zijn eigen jet. Dat is een stokoude Iljoesjin-62, een type vliegtuig uit de tijd van de Sovjet-Unie dat in de jaren 1963-1993 werd gebouwd. Kims Iljoesjin is volgens The Straits Times zondag wel naar Singapore gevlogen, maar zonder de leider. Een Noord-Koreaanse delegatie was zaterdagavond al met een ander vliegtuig aangekomen. De Noord-Koreanen verblijven in het St. Regis Hotel. Kim sprak vandaag met de premier van Singapore, Lee Hsien Loong.

Het vliegtuig van Trump heeft een tussenlanding op Kreta gemaakt om bij te tanken en is inmiddels in Singapore geland. Trump ontmoet premier Lee maandag. De top is dinsdag gepland in Hotel Capella op het eiland Sentosa, dat voor de zuidkust van het hoofdeiland ligt. Het hotel waar Kim logeert is slechts 500 meter ten zuiden van het Hotel Shangri-La waar Trump wordt ondergebracht.

Veiligheidsmaatregelen

De veiligheidsmaatregelen zijn volgens The Straits Times sinds zaterdagavond nog verder verscherpt met veel afzettingen, vooral rond het Shangri-La. Politie en militairen zijn uitgerukt en Singapore heeft extra manschappen ingehuurd om de veiligheid te garanderen: Ghurka's, Nepalese elitetroepen.

Twee Zuid-Koreaanse journalisten zijn door de politie opgepakt, nadat ze kennelijk de woning van de Noord-Koreaanse ambassadeur waren binnengedrongen. De twee werken voor de publieke omroep KBS en zijn onmiddellijk uitgewezen. KBS heeft zijn excuses aangeboden voor 'de onvoorzichtigheid van de medewerkers'. Er zijn nu naar schatting driehonderd Zuid-Koreaanse journalisten in Singapore.

Lees ook: Hoe zou de deal tussen Noord-Korea en de VS eruit kunnen zien?

Kunnen Kim Jong-un en Trump een deal sluiten en hoe zou die eruit zien? Een schets van de visie van de pessimisten, de optimisten en tot slot de valkuilen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden