Verder met een voorzitter die zich geschoffeerd voelt

knvb | Hij kreeg amper steun vanuit het betaald voetbal. Toch blijft Michael van Praag preses van de voetbalbond. Verstandig?

JAN-CEES BUTTER

De uitkomst had hem niet verrast, wel de manier waarop de onvrede rond zijn functioneren was geuit. Michael van Praag (69) werd dinsdagavond herkozen als voorzitter van de KNVB, maar voelde zich geschoffeerd door een aantal vertegenwoordigers van betaaldvoetbalclubs.

Liefst 21 aanwezigen (vooral ere- en eerste divisieclubs) onthielden zich dinsdag van stemming in Zeist. Jammer, vond Van Praag, maar fataal werd het hem niet, omdat hij zich gesteund wist door de amateurvoetbaltak, een onafhankelijke divisie binnen de KNVB die goed is voor dertig stemmen. Van Praag, die geen tegenkandidaat had, verzamelde uiteindelijk slechts zes extra stemmen. Hem wordt vooral verweten onzichtbaar te zijn geweest tijdens de bestuurlijke crisis bij de KNVB. Volgens de 21 stemonthouders was hij vooral bezig met zijn campagnes voor de strijd om het voorzitterschap bij de Uefa en de Fifa. Van Praag zei niettemin dat hij zich de komende drie jaar voor honderd procent zal inzetten voor het voetbal in Nederland.

undefined

Herenleed

De vraag is of het nog wel verstandig is om door te gaan als bondsvoorzitter van de KNVB. De steun in het betaalde voetbal ontbreekt grotendeels. Slechts zes profclubs schaarden zich achter Van Praag. "Er zit een flinke dosis herenleed", constateert voormalig sportbestuurder Gaston Sporre. "Wat mij vooral zorgen baart, is dat er tot mei geen duidelijke leiding is bij de KNVB." Bij de volgende bijeenkomst in mei wordt er pas gekeken naar de opvolger van Bert van Oostveen, die eerder aangaf te stoppen als algemeen directeur bij de voetbalbond. Gijs de Jong werd automatisch doorgeschoven, maar zijn benoeming is opgeschort na protesten van betaald voetbalclubs. "Ik hoop dat de adviseurs de wijsheid hebben om hier snel verandering in aan te brengen. Mijn credo is: er moet gewoon een keer goed doorgepakt worden bij de KNVB."

undefined

Belangrijke dossiers

Of dat ook ten koste zal gaan van Van Praag, laat Sporre in het midden. "Maar de voetballerij is niet vergeetachtig", haast hij zich erbij te zeggen.

Onder amateurclubs wordt gematigd gereageerd op de nieuwe ambtstermijn van Van Praag. Ad Westerhof, voorzitter van de Amsterdamse club AFC: "Van Praag lijkt me geen verkeerde bestuurder, maar bij de KNVB ligt het accent te veel op het betaalde voetbal. Ik zou willen dat hij meer in gesprek ging met de amateurclubs, waar belangrijke dossiers liggen, zoals de ontwikkeling van het jeugdvoetbal, de tweede divisie en voetballen op kunstgras." Ook Mart Vergouwen, voorzitter van Katwijk, mist betrokkenheid vanuit de voetbalbond. "Van Praag is gezien zijn kennis en kunde een goed uithangbord voor de KNVB in het buitenland. Maar het contact vanuit de bond als geheel is minimaal. Op zaterdag zie je nooit iemand."

undefined

Onrustig in Zeist

Harry van Raaij, oud-voorzitter van PSV, zat jarenlang met Van Praag in de sectiebestuur betaald voetbal van de KNVB. Van Raaij vindt het moeilijk om te zeggen, maar als hij Van Praag was geweest, had hij zijn herbenoeming naast zich neergelegd. "Als je, zoals hij zegt, zo geschoffeerd bent - nota bene uit de sector waar je zelf vandaan komt, het betaalde voetbal - dan zou dat voor mij al reden zijn om direct op te stappen." Dat lijkt een logische gedachtengang, maar Van Praag zette de stap niet en bleef bij het crisisoverleg.

Feit is dat het voorlopig nog onrustig zal blijven in Zeist. En juist dat, na de bestuurlijke perikelen van het afgelopen kwartaal, kan de voetbalbond er niet bij hebben, vindt Gaston Sporre. "De organisatie is nu al een tijdje ontregeld. Het wordt tijd dat de boel weer op de rails komt."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden