Verder met een kerf in de voetbalziel trainer van het Nederlands elftal Danny Blind

Aan het grootste echec in de Nederlandse voetbal-geschiedenis, de uitschakeling van Oranje voor het EK 2016, is voor altijd zijn naam verbonden. Danny Blind (54),

De bondscoach laat zich niet interviewen, zoals zijn voorgangers, in het Oranje-hotel in Noordwijk of op het bondsbureau in Zeist. "Hier dronken we vroeger weleens wat", zegt Danny Blind in een authentiek eetcafé aan de Amsterdamse Middenweg, vlak bij waar ooit het Ajax-stadion lag. "Wat dit over mij zegt? Dat ik een gewone jongen ben, en dit soort dingen niet helemaal afkader. Waarom zou ik niet hier kunnen zitten? Als dat afbreuk doet aan mijn gezag of uitstraling, dan moet dat maar."

Hier zit hij dan, tussen wat koffie drinkende mensen op een donderdagmorgen in december: voor altijd getekend door het grootste echec in de Nederlandse voetbalgeschiedenis. "Natuurlijk, dit zal ik altijd met me meedragen. Dit zul je altijd terug gaan lezen. Ik lig er niet wakker van, maar het is niet leuk."

Dat klinkt zo simpel: ik lig er niet wakker van.

"De Danny Blind die tien jaar geleden trainer werd van Ajax is een totaal andere dan de Danny Blind die nu trainer van het Nederlands elftal is geworden. Ik trok me alles aan, ik las alles. Daar had ik last van, ik heb er wakker van gelegen. Die zware tijd is bepalend geweest voor hoe ik me daarna ben gaan opstellen. Ik heb me ertegen gewapend."

"Ik krijg sms'jes: 'Jeetje, Danny, wat zijn ze allemaal weer bezig met je'. Ik lees normale kranten. Het andere kijk ik niet, dus heb ik er ook geen last van. Natuurlijk is het Nederlands elftal aan me gaan vreten, heb ik dat vierentwintig uur per dag met me meegedragen. Hoe ga ik dit dóen? Wat had ik kunnen doen? Maar ik lijd er niet onder. Ik word volgend jaar 55: maak er iets leuks van, ga vooral niet wegkwijnen."

In de constructie dat jij Guus Hiddink zou opvolgen, school het gevaar dat je vroeg zou worden beschadigd. Dat is gebeurd, met drie nederlagen na zijn ontslag.

"Ik heb me vooraf niet urenlang verdiept in het scenario dat we ons niet zouden kwalificeren. Maar ik weet natuurlijk ook wel dat er uit verschillende hoeken altijd pijlen op Blind zijn gericht. Bepaalde media denken in kampen. Zo simpel is het. Dat weet jij ook."

Je ging als ex-assistent en vertrouweling van Louis van Gaal werken met zijn tegenpool, Hiddink. Dat kon wrikken in die beeldvorming.

"Hiddink had me uitgenodigd in zijn grachtenpand, en daar heb ik een heerlijk gesprek met hem gehad. Waarom zou je als assistent niet met verschillende personages kunnen samenwerken? Het is van alle tijden en plaatsen in het voetbal, en dan zou het bij mij niet kunnen? Dat is toch raar?"

Je werd erdoor geketend aan de 'bobo's', vooral aan de verguisde KNVB-directeur Bert van Oostveen die de constructie bedacht.

"Zo zit ik daar totaal niet in. Ik zie me niet als de keuze van Van Oostveen. Ik ben de keuze van de KNVB. Als de KNVB iets anders wil, dan hoor ik het wel. Als ze dat niet willen, dan hoor ik niets en ga ik door. Als iemand Ronald Koeman wil en die wordt het niet, dan ga je er altijd iets van vinden."

Zijn schaduw hangt boven je: de kandidaat die velen boven Hiddink prefereerden.

"Als je iets niet bereikt, vinden mensen dat er een ander moet komen."

Nee, men had Koeman al eerder gewild.

"Ja, maar daar ga ik niet over. Ik word benaderd, ik overweeg dat en ik zeg ja."

Natuurlijk zegt hij niets over Guus Hiddink. Hij loopt zijn verloren wedstrijden na, waarin hij Oranje het gangbare, kwetsbare Nederlandse systeem liet spelen. Is hij niet geïndoctrineerd door Van Gaal? Heeft hij niet, zoals Ajax-trainer Frank de Boer en zoals ook Van Gaal zelf, te lang gedacht dat het nog zo moest kunnen als ze het in die mooie jaren negentig deden?

"Daar zit iets in", zegt Blind. "Onbewust ben je er misschien wel zo door gevormd dat je denkt: op die manier moet het te doen zijn. Maar ik heb zwaar overwogen om al meteen met vijf verdedigers te gaan spelen, in het WK-systeem van Van Gaal. Er was nauwelijks tijd om te trainen. Daarom koos ik voor iets wat dicht bij ons lag."

Hoe beleefde je de avond na de laatste kwalificatiewedstrijd?

"Daar kan ik niets spectaculairs van maken. Ik ben niet ingestort. Ik heb thuis een glas wijn gedronken, met mijn vrouw en wat vrienden. De grootste teleurstelling zat al in de periode ervoor. Ik was heel graag nu met het EK bezig geweest, met het systeem met vijf verdedigers dat we na de uitschakeling in de oefenwedstrijd tegen Wales speelden en waarmee ik doorga. Dat vond ik naar het WK toe zo'n mooi proces."

Je had als vijftiger in de spiegel kunnen kijken: het is goed fout gegaan, ik stap op.

"Dat had ik zeker gedaan, als ik vanaf het begin de hoofdtrainer was geweest. Natuurlijk heb ik dat scenario met mezelf doorgesproken. Maar ik stapte in een min-situatie in."

Inmiddels heb je al veel gewisseld en ben je dan toch op een ander systeem overgestapt. Waar kan Danny Blind nog voor staan?

"Zo diep zoek ik dat allemaal niet. Je moet voor één ding staan: winnen en kwalificeren. Wij emmeren in Nederland al veel te veel over de manier waarop."

De hoed van Memphis Depay is voorlopig het symbool van jouw bondscoachschap.

"Dat is logisch. Zo heb ik dat ook tegen hem gezegd: 'Als jij wint, als je presteert, heeft niemand het erover. Als je niet presteert, vangen hoge bomen veel wind'. Dan is dat het symbool van het Nederlands elftal dat niet heeft gepresteerd. Ik begrijp dat. Het Nederlands elftal is van het volk. Als het volk vindt dat ze meer met andere dingen bezig zijn dan met voetbal, dan moeten wij dat omdraaien."

Daarin moet jij als getekende bondscoach een verward voetballand de weg wijzen.

"Volgens mij heb ik dat gedaan, met het systeem tegen Wales. We moeten weer winnen, en spelen naar onze mogelijkheden. Dat heeft tijd nodig, en die tijd had ik niet. Maar als keuzes niet goed uitpakken, mag je er iets van vinden. Daar heb ik geen moeite mee."

Je moet nu al de boodschapper zijn van iets anders dan wat je hebt uitgedragen.

"Dan beaam ik de woorden van Arjen Robben op het WK: wij zijn niet zo goed als we misschien denken. We moeten camoufleren waar we niet goed in zijn. Dat doe ik nu. Als mensen zeggen: 'Had dat eerder gedaan', dan kan ik daar niets op zeggen. Het is niet te bewijzen dat we het EK gehaald zouden hebben. Ik kan alleen uitleggen waarom ik het niet heb gedaan en nu wel."

Je lijkt van rubber. Waar komt dat vandaan?

"Het is niet iets als Zeeuwse hardheid. Ik heb het me aangeleerd. Iedereen mág er toch ook wat van vinden? Jij mag nu veronderstellen: als je eerder met vijf verdedigers was gaan spelen, hadden we straks misschien op het EK gestaan. Daar kan ik niks van zeggen."

Jij kunt door met deze kerf in je voetbalziel?

"Ik heb een mooi leven, met voetbal. Dat kan dit niet beschadigen. En zolang ik op straat niet word aangevallen of onheus word bejegend - ik zit hier ook nog rustig, ja."

Zo rustig loopt de bondscoach van Nederland even later de deur uit, de Middenweg op, waar een deel van zijn leven ligt. "En niet een vervelend deel", had hij gezegd.

die het dit jaar van de ontslagen Guus Hiddink overnam, is nu al getekend als bondscoach. 'Iedereen mág er toch ook wat van vinden?'

undefined

Wie is Danny Blind?

Geboren: 1 augustus 1961 in Oost-Souburg

Voetballer:

1979-1986: Sparta

1986-1999: Ajax

42 interlands

Erelijst: 5 x kampioenschap, 4 x beker, Champions League, Uefa Cup, Europa Cup II, Wereldbeker

Na spelerscarrière:

1999-2000: Ajax (technisch directeur)

2000-2003: Ajax (trainer A1)

2003-2005: Ajax (hoofd opleidingen)

febr. 2005-2006: Ajax (hoofdtrainer)

2007-2008: Sparta (technisch directeur)

2008-2009: Ajax (technisch directeur)

2009-2011: Ajax (assistent-trainer)

2011-2012: Ajax (technisch directeur)

2012-2015: Oranje (assistent-coach)

aug. 2015-... Oranje (hoofdcoach)

Erelijst: 1 x kampioenschap (2011), 2 x beker (2006, 2010), derde plaats WK 2014

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden