Verder leren dan je neus lang is

Wie voor zijn achttiende nog geen diploma heeft, moet doorleren. Een campagne voor die nieuwe verplichting ging gisteren van start.

In een wit pak en een hoge hoed rijdt cabaretier Jörgen Raymann op een scooter een klaslokaal binnen. „Vanaf 1 augustus geldt; je moet leren tot je achttiende jaar”, is zijn boodschap aan de leerlingen.

’Je moet verder leren dan je neus lang is’, heet de gisteren gelanceerde campagne, waarin Raymann optreedt. In televisie- en radiocommercials vraagt hij aandacht voor de veranderde leerplichtwet.

Vanaf dit schooljaar zijn jongeren leerplichtig tot hun achttiende, behalve als ze al een vwo-, havo- of mbo-2-diploma op zak hebben. Zo’n diploma geldt als zogenoemde startkwalificatie, het minimumniveau waarmee jongeren volgens het kabinet op de arbeidsmarkt uit de voeten kunnen. Via de nieuwe ’kwalificatieplicht’ hoopt het kabinet het aantal jongeren dat zonder zo’n diploma de school verlaat met 19.000 terug te brengen.

De website jijmoetverderleren.nl lag gisteren, op de eerste campagnedag, urenlang plat. „Ja, de belangstelling is groot en daar zijn we natuurlijk blij mee”, zegt een woordvoerder van het ministerie van onderwijs. Via de website worden jongeren uitgedaagd zelf een commercial te maken om de nieuwe wet onder de aandacht te brengen. Het beste spotje wordt uitgezonden op TMF en MTV en de maker ervan wint de scooter waarmee Raymann het lokaal binnenrijdt. De site telt al dertien filmpjes.

De kwalificatieplicht vervangt de partiële leerplicht, die tot nu toe gold. Die verplichtte jongeren die na hun zestiende aan het werk wilden om nog tot hun zeventiende één of twee dagen per week naar een onderwijsinstelling te gaan. Die verplichting bleek in de praktijk moeilijk te handhaven.

Maar ook de verlengde leerplicht is geen garantie dat alle jongeren een diploma halen dat kans biedt op werk. Als een leerling 18 wordt en nog geen diploma heeft gehaald, kan de overheid niet meer optreden. Om ook hen te verplichten door te leren, komt minister Donner van sociale zaken daarom eind 2007 met een wetsvoorstel waarin alle jongeren van 18 tot 27 jaar worden verplicht ofwel te werken, of te leren. Deze leerwerkplicht moet aansluiten op de kwalificatieplicht.

De vereniging van leerplichtambtenaren Ingrado is blij met de nieuwe wet. Maar, zegt voorzitter Zoutendijk, belangrijk voor het succes van de kwalificatieplicht is ook dat het onderwijs flexibeler wordt en maatwerk gaat bieden.

Zoutendijk: „Het middelbaar beroepsonderwijs kent de meeste voortijdige schoolverlaters. Dat moet meer mogelijkheden bieden voor tussentijds instromen en doorstromen naar bijvoorbeeld het volwassenenonderwijs en het wisselen van opleiding. Alleen het verlengen van de leerplicht is niet genoeg.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden