Verdenking oorlogsheld Kroon schokt Defensie

Kapitein Marco Kroon, die vorig jaar wegens heldhaftig optreden in Afghanistan de Militaire Willems-Orde kreeg, wordt verdacht van overtreding van de opiumwet en de wet wapens en munitie. Minister Eimert van Middelkoop (Defensie) reageerde zaterdag erg geschrokken.

De politie heeft kapitein Marco Kroon vrijdag verhoord. De 39-jarige Bosschenaar en zijn 34-jarige vriendin, die ook wordt verdacht, meldden zich op verzoek op het politiebureau voor verhoor.

De politie heeft in de zaak in december vier verdachten aangehouden. Het gaat om twee vrouwen en een man uit Den Bosch en een inwoner van Schijndel. Tegelijkertijd verhoorde de politie twee andere Bosschenaren als verdachten. Bij huiszoekingen vond de politie verscheidene wapens. Zij verwacht het onderzoek binnenkort af te ronden.

Het Brabants Dagblad meldde eerder dat politie en marechaussee Kroon al sinds oktober op de korrel hebben. Het zou daarbij gaan om cocaïnegebruik door de militair en bezoekers van Café Vinny, de kroeg die door Kroon in Den Bosch wordt geëxploiteerd.

Kroon ontkende tegenover de krant schuldig te zijn. „Als er eentje antidrugs is, ben ik het wel. Ik kan dat toch niet hebben als militair. Ik weet dat er eerder in dit café gehandeld werd. Die zooi heb ik er helemaal uitgewerkt”, zo citeerde de krant hem.

„Dit is niet het soort publiciteit voor een drager van de Willems-Orde waarop we zitten te wachten”, zei Van Middelkoop in Utrecht vanaf het tienjarig jublieumfeest van zijn partij, de Christen-Unie.

Van Middelkoop benadrukte dat Kroon terecht de onderscheiding heeft gekregen. „Ik hecht eraan te zeggen dat het niets afdoet aan de heldendaden die Kroon heeft verricht in Afghanistan. Dat blijft gewoon staan.”

Koningin Beatrix sloeg de kapitein in mei tot Ridder in de Militaire Willems-Orde. Het was voor het eerst in ruim een halve eeuw dat deze hoogste en oudste dapperheidsonderscheiding werd uitgereikt aan een individu. Honderden militairen waren aanwezig bij de plechtigheid, die met groot ceremonieel op het Binnenhof in Den Haag werd uitgevoerd.

Kroon kreeg de onderscheiding voor de manier waarop hij in 2006 leiding gaf aan een peloton dat gewaagde commandoacties uitvoerde in Afghanistan. Van Middelkoop: „Defensie reikt geen onderscheiding uit aan heiligen. Het gaat om zeer speciale verdiensten.”

Kroon krijgt bijstand van Defensie. Er is volgens de minister geen sprake van schorsing of op non-actief zetten. „Het gaat alleen om een verhoor en in Nederland geldt dat je onschuldig bent totdat je veroordeeld bent.”

Voorafgaand aan de uitreiking van de Militaire Willems-Orde heeft Defensie gecheckt of Kroon een strafblad had. Dat was niet het geval. Volgens de wet raakt Kroon bij een veroordeling tot een gevangenisstraf van ten minste een jaar en/of bij oneervol ontslag de onderscheiding kwijt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden