Update

Verdeling Europese topbanen in impasse

De voorzitter van de EU Herman Van Rompuy in gesprek met de Franse president Hollande. Beeld ap
De voorzitter van de EU Herman Van Rompuy in gesprek met de Franse president Hollande.Beeld ap

Er is nog geen akkoord bereikt over de verdeling van een reeks Europese topbanen. De regeringsleiders en staatshoofden van de Europese Unie wisten vannacht geen overeenstemming te bereiken over kandidaten. Er wordt een nieuwe Europese top gepland voor 30 augustus, zo werd vannacht bekend.

De voorzitter van de top, Europees president Herman Van Rompuy, probeerde in ieder geval overeenstemming te bereiken over de post van EU-buitenlandchef. Maar omdat geen land een ander iets gunt zonder er iets voor terug te krijgen, hangt elke benoeming aan een andere vast.

Dat is volgens premier Mark Rutte 'jammer, maar geen ramp'. Het is volgens hem geen 'verloren avond' geweest. Hij voegde eraan toe dat achter de schermen door de 28 staats- en regeringsleiders van de Europese Unie veel werk is verzet.

Veel belangen op het spel
Het is volgens Rutte niet ongebruikelijk dat de benoeming van zulke belangrijke functies in stappen plaats heeft, omdat er zoveel belangen op het spel staan. 'Dat er onduidelijkheid was over het pakket (van benoemingen) was me al een paar dagen duidelijk.'

Rutte wilde na afloop van de top nog niets zeggen over een mogelijke Nederlandse kandidaat voor de Europese Commissie. Hij wil daar zo lang mogelijk het zwijgen toe doen 'totdat we weten wat we binnenhalen'.

Bij de verdeling van de topbanen moet rekening worden gehouden met de man-vrouwverhouding, het land waar de kandidaat vandaan komt en de politieke kleur. De Luxemburger en christendemocraat Jean-Claude Juncker gaat de nieuwe Europese Commissie leiden.

Premier Mark Rutte tijdens de afsluitende persconferentie. Beeld epa
Premier Mark Rutte tijdens de afsluitende persconferentie.Beeld epa

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden