Verdeeldheid troef in de judowereld

Opstappen technisch directeur komt op erg ongelukkig moment

Al vier jaar wordt het Nederlandse topjudo beheerst door onzekerheid over toekomstig beleid. Nu lijkt door een akkefietje tussen een bestuurslid en de technisch directeur een oplossing verder weg dan ooit en is de olympische voorbereiding verstoord.

Centralisatie of niet. Aanvankelijk was dat een heftig discussiepunt, nu niet eens meer een vraag. Op Papendal moet een Nationaal Trainingscentrum (NTC) worden opgetuigd, al is het plan niet in detail uitgewerkt. Dat NTC vervangt de regionale bolwerken, van vooral Haarlem (Kenamju) en Rotterdam (Budokan), die zich er lang tegen hebben verzet.

Oudgedienden Cor van der Geest en Chris de Korte vrezen voor minder doorstroming van talent. De laatste maakte de vergelijking met de olympische zegereeks in Sotsji, die tot stand kwam dankzij de concurrentie van diverse commerciële schaatsploegen. Het nieuwe, door NOC-NSF gestimuleerde judobeleid staat daar in zijn ogen haaks op.

In judo zijn de financiële middelen die (merendeels) bij NOC-NSF worden betrokken schaars. De zestig talentvolste judoka's samenbrengen in een nog te bouwen dojo in de hoogwaardige trainingsomgeving van Papendal wordt daarom mede uit economisch oogpunt als beste oplossing gezien. Dat proces loopt al vier jaar moeizaam en is deze week met een schok tot stilstand gekomen.

Aanvankelijk zou oud-judoka Ben Sonnemans als technisch directeur de zaak optuigen. Hij stuitte op hevig verzet, communiceerde slecht, schoof zaken voor zich uit en werd anderhalf jaar geleden vervangen door een onafhankelijke interim-manager uit het bedrijfsleven, Henry Bonnes. Die won in 125 individuele gesprekken vertrouwen. In september zou met de bouw van het NTC worden begonnen.

Toch blijft er binnen het explosieve judo verdeeldheid, niet alleen binnen het bestuur, ook onder judoka's. Die werd duidelijk toen technisch directeur Bonnes deze week onverwacht en op een uiterst ongelukkig tijdstip, vier maanden voor de Olympische Spelen, "vanwege een gebrek aan vertrouwen in het bondsbestuur" ontslag nam.

Wat het bestuur met de aanstelling van Bonnes beoogde, de centralisatie in goede banen leiden, was tenietgedaan. Papendal-directeur Jochem Schellens zette de bouwplannen stop en NOC-NSF is verbolgen over de gang van zaken. Dat kan financiële consequenties hebben. Toekenning van topsportgelden vindt niet alleen plaats op basis van olympisch succes, dat in Londen onder de maat was, maar ook op kwaliteit van beleid.

Het gebrek aan vertrouwen van Bonnes in het bestuur is niet toegelicht. Een gebrouilleerde verhouding tussen Bonnes en voormalig topjudoka en huidig bestuurslid technische zaken Deborah Gravenstijn zou eraan ten grondslag liggen. De laatste is partner van Mark Earle, die begin dit jaar om niet openbaar gemaakte redenen door Bonnes als bondstrainer op non-actief is gesteld.

Gravenstijn wordt belangenverstrengeling verweten en als zondebok beschouwd. De (beoogde) olympische judoka's Anicka van Emden, Marhinde Verkerk, Henk Grol, Dex Elmont en Kim Polling verzochten haar vanuit hun trainingskamp in Japan in een open brief dringend op te stappen. Zij loven Bonnes om zijn "betrouwbaarheid, onafhankelijkheid en transparantie", ofschoon Verkerk en Polling niets zien in wonen op Papendal.

"Door jouw vertrek is de bond een roerloos schip geworden", aldus het vijftal. Ook met een kapitein aan boord werd een stuurman gemist, gezien de tegenreactie van Sanne Verhagen, Juul Franssen, Tessie Savelkouls, Sanne van Dijke, Roy Meyer en Guusje Steenhuis. Zij spreken van een eenzijdig verhaal en kunnen zich "niet volledig vinden in het beleid van Henry Bonnes".

Het bestuur, dat gisteren spoedberaad voerde, kwam nog niet met een oplossing. Maar zelfs als het terrein voor Bonnes wordt geëffend - hij sluit terugkeer niet uit - zijn dus niet alle hobbels gladgestreken.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden