Verdeeldheid politici komt aan het licht

DEN HAAG - Nu de kruitdampen rond de parlementaire commissie integratiebeleid een beetje zijn opgetrokken, zijn de verschillende opvattingen scherp aan het licht gekomen. Allochtone politici noemen het integratiebeleid mislukt. De autochtone collega's willen eerst de 'feiten' laten spreken.

SP-kamerlid Ali Lazrak, Marokkaan van geboorte en tot voor kort lid van de commissie integratiebeleid, ziet weinig positiefs in het allochtonenbeleid van de afgelopen dertig jaar. VVD-collega Ayaan Hirsi Ali, Somalische van geboorte, deelt die opvatting. En LPF'er en commissielid Joao Varela, Kaapverdiaan van origine, zegt ook niet de bevindingen van de commissie nodig te hebben om het integratiebeleid richting prullenbak te verwijzen.

In meer of mindere mate hebben deze kamerleden ook de steun van hun fracties. Een uitzondering vormt CDA-collega Nirmala Rambocus, hindoestaanse, die zich op de vlakte houdt.

Voor voorzitter Stef Blok (VVD), Karin Adelmund (PvdA) en Ineke Van Gent (GroenLinks) geen eenvoudige opgave om met een evenwichtige analyse van de problemen te komen. In de ogen van de allochtone kamerleden zijn Adelmund en Van Gent verdacht, omdat zij partijen vertegenwoordigen die via bestuurders of partijleden op nationaal of lokaal niveau diep geworteld zijn in het 'integratiewezen'. Adelmund was als staatsecretaris onderwijs (1998-2002) een van de architecten van het beleid om onderwijsachterstanden aan te pakken. Duyvendak, tot voor kort directeur van het in de ogen van de allochtone politici omstreden Hilda Verwey-Jonker Instituut, is een GroenLinkser. De autochtonen zullen dan ook in de commissie behoedzaam moeten opereren.

De commissie heeft inmiddels drie dagen van hoorzittingen achter de rug. In totaal dertien personen zijn gehoord, onder wie zes oud-bewindslieden. De gesprekken waren niet allemaal even sprankelend. Het verzamelen van 'feiten' ter onderbouwing van een conclusie is niet eenvoudig. Dertig jaar integratie is vooral een enorme brij beleid, meningen, cijfers en analyses. Daarnaast moeten commissieleden nog groeien in hun rol van ondervrager.

Toch is er ook een voorzichtige lijn te signaleren die de veroordelers van het integratiebeleid waarschijnlijk niet helemaal zal bevallen. De ondervraagde politici ontkenden allen dat de overheid alles fout heeft gedaan. ,,Er zijn weloverwogen keuzes gemaakt. Sommige werkten wel, andere niet'', vond oud-VVD-minister Dijkstal. Oud-minister van integratie Van Boxtel (D66): ,,Ik erger me aan de sfeer van mislukking die rond integratie ontstaat, want dat impliceert dat we helemaal niets goeds gedaan hebben.'' Van Kemenade, oud-Pvda-minister van onderwijs: ,,Ja, het beleid is geslaagd, maar nog niet volledig geslaagd.''

Bij de uitvoerders van het beleid, de vroegere topambtenaren, vallen vergelijkbare conclusies te noteren. ,,Dat de integratie zou zijn mislukt is een hype. Ik ben het daar helemaal niet mee eens'', stelde H. Molleman, oud-directeur coördinatie minderhedenbeleid van binnenlandse zaken. Critici kunnen erop wijzen dat al deze betrokkenen uiteraard niet negatief zullen oordelen over hun eigen werk. Maar het commentaar komt ook uit onverdachte hoek. ,,De integratie is niet geheel mislukt, zelfs op een aantal punten geslaagd'', zei gisteren A. Boujoufi van de Unie van Marokkaanse Moslim Organisaties.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden