Verdeelde christenen bidden om eenheid

De Raad van Kerken en de Evangelische Alliantie (EA) in Nederland hebben zondag voor het eerst een gezamenlijke kerkdienst gehouden. De betrokken voorgangers noemden de viering in het kader van de gebedsweek voor de eenheid van de christenen, een stapje vooruit in de oecumene.

Het gemeenschappelijk vieren van avondmaal is nog altijd een brug te ver, vooral voor rooms-katholieken. De EA zal daarnaast nooit aan een interreligieuze gebedsdienst deelnemen, benadrukte voorzitter ds. Teun van der Leer.

,,We hebben geen haast, we willen niet te ver voor onze achterban uit lopen. Maar bidden moet je toch samen kunnen'', zei Van der Leer, voorganger van de baptistenkapel in Arnhem waar de dienst plaatsvond. De EA en de Raad werkten voor het eerst samen tijdens de derde Kerkendag in Kampen (1998).

Hoe groot de verscheidenheid ook is, evangelische en oecumenische christenen zijn allen geroepen Jezus achterna te gaan, zei de voorzitter van van de Raad, de rooms-katholieke dr. Ton Eijk.

De Ikon zendt de dienst zondag op televisie uit. Bram Grandia, teamleider godsdienstige programma's, noemde de tegenstelling tussen 'oecumenisch' en de 'evangelischen' tragisch. Hij hoopt dat de gebedsweek zal leiden tot vele grensoverschrijdende ontmoetingen.

Al sinds 1846 houdt de internationale evangelische beweging elk jaar in januari een week van gebed voor de eenheid van de christenen. De Wereldraad van Kerken houdt jaarlijks een internationale gebedsweek (18 - 25 januari). De EA in Nederland heeft de datum van de week (16 - 23 januari) dit jaar opgeschoven, zodat er een gemeenschappelijke zondag in beide weken zou vallen. Tienduizenden christenen zullen de komende dagen op vele plaatsen samenkomen om te bidden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden