Verdediging Holleeder stopt ermee

Deken: Schijn van belangenverstrengeling

Advocaat Stijn Franken en zijn collega's Zuur en Buruma moeten gedwongen de verdediging neerleggen van Willem Holleeder. Ze vatten het op als een nederlaag. Zelf dachten ze op goede wijze Nederlands bekendste crimineel nog te kunnen bijstaan in de vele dossiers waarin de voormalige Heineken-ontvoerder verbonden wordt met moord en afpersing. De deken van de Orde van Advocaten, die adviezen geeft over het ethisch handelen van advocaten, vond gisteren echter dat de stekker er nu uit moest.

Advocaten mogen nadrukkelijk geen schijn van belangenverstrengeling wekken. In dit dossier is het voorkomen van schijn een huzarenstuk van jewelste. Criminelen zijn de ene keer dikke maten, maar - zeker in het geval van Holleeder - de relaties zijn nooit blijvend. Een macaber voorbeeld is dat Holleeder wordt gekoppeld aan de moord op zijn zwager Cor van Hout. Zo was Franken ook een tijd de advocaat van Sandra den Hartog, eerst de vrouw van crimineel Sam Klepper, later de geliefde van Holleeder en nu een van de drie vrouwen (met de zussen Holleeder) die zwaar belastende verklaringen tegen Holleeder hebben afgelegd.

Er zijn de laatste jaren zeker veel momenten geweest dat Franken nagedacht moet hebben over de beroepsethiek. Steeds kwam hij echter tot de conclusie dat Holleeder nog verdedigd kon worden. Dinsdag, tijdens een zitting in het proces Holleeder, betoogde Franken - door velen als briljant jurist gezien - nog dat hij niet de beste advocaat voor Holleeder is in Nederland, maar dat hij wel een enorme voorsprong heeft op elke andere advocaat. Twee jaar, zo schat hij, doet een nieuwe advocaat erover om het dossier te kennen.

Desondanks heeft de deken ervoor gekozen een zwaarwegend advies te geven te stoppen. Dat Sandra Den Hartog nu als getuige tegenover verdachte Holleeder staat en dat advocaat Franken hen ooit beiden verdedigde, geeft de doorslag.

Zij, Sonja en Astrid Holleeder hebben overigens een tuchtklacht bij de deken ingediend. De drie willen niet meer ondervraagd worden door Franken. Er was een tijd dat Astrid, die zelf ook advocaat is, overlegde met Franken over de verdediging van haar broer.

Franken is het niet eens met de argumenten van de deken, maar schikt zich. Holleeder zit nu zonder advocaat, terwijl zijn proces over onder meer de moord op Willem Endstra en Cor van Hout nog niet eens is begonnen. Dat Holleeder voor de derde keer (eerst Bram Moszkowicz en Jan-Hein Kuijpers) een advocaat moet zoeken leidt onvermijdelijk tot een langdurige - mogelijk wel een jaar - vertraging van het proces Holleeder.

Dat is voor de zussen Holleeder en ex Den Hartog een drama. Volgens het OM heeft Holleeder vanuit de gevangenis in Vught getracht huurmoordenaars in te zetten tegen de vrouwen. Elke vertraging is een extra dag vrees voor de vrouwen die snakken naar een veroordeling.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden